Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Селяни на Чернігівщині моляться у храмі, який окупанти зробили катівнею (Фото)

Ворог може зруйнувати стіни й стелю храму, але неможливо знищити істинну віру.

Фото із фейсбук-сторінки Світлани ГУК.

Селяни на Чернігівщині моляться у храмі, який окупанти зробили катівнею (Фото)

«Зранена, але жива. Розбита церква, але головне – звучить різдвяна молитва! У поглядах парафіян вловлюється величезна Віра! Віра в світле майбутнє!» – такий короткий, але красномовний допис розміщений під зображенням напівзруйнованого храму у селі Лукашівка на околиці Чернігова на фейсбук-сторінці активної устилузької союзянки, депутатки Володимирської районної ради Світлани Гук (на фото)

«Болить душа, коли дивишся на зруйновані святині»

Упродовж останніх місяців пані Світлана проживає в цьому прикордонному з білоруссю місті, куди разом із десятирічною донькою Євою вирушила після того, як її чоловік Роман був мобілізований у ЗСУ. Зараз він служить у Прикордонних військах. До речі, Роман Гук – депутат Устилузької міської ради, раніше обіймав посаду голови Володимир-Волинської районної ради.

Переїхавши на Чернігівщину, пані Світлана не лише морально підтримує свого чоловіка,  а й займається волонтерською діяльністю.
Переїхавши на Чернігівщину, пані Світлана не лише морально підтримує свого чоловіка, а й займається волонтерською діяльністю.

 Пані Світлана не лише морально підтримує свого чоловіка, а й займається волонтерською діяльністю. Один із нещодавно реалізованих проєктів – доставка книг у Чернігівську міську ЦБС. Колектив та читачі висловили щиру подяку ВГО «Союз українок» в особі голови цієї організації   депутатки Волинської обласної ради Ористлави Сидорчук та польським партнерам за чудові подарунки. Голова чернігівського осередку «Союзу українок» Ольга Журило та Світлана Гук передали добірку книг від Видавництва Старого Лева міській бібліотеці імені М. Коцюбинського та матеріали для творчості у дитячі книгозбірні.

Під час розмови пані Світлана ділилася своїми враженнями й емоціями від Чернігова, де жахливий слід залишили рашисти. Особливо боляче було дивитися на зруйновані пам’ятки архітектури, наші святині. Жертвою кривавих діянь «визволителів» стала й

Вознесенська церква у селі Лукашівка. 

Ця церква стала українською. А інші?

Після деокупації Чернігівщини рятувальники проводили розмінування, зокрема й у храмі Вознесіння Господнього в Лукашівці, який належав до московського патріархату і який окупанти використовували як свій штаб та склад. Окрім боєприпасів, понівечених куполів з хрестами, сміття, що залишили російські військові, тут виявили й тіла загиблих і закатованих місцевих мешканців. 

 

 День 22 березня, коли стародавня сільська церква – пам’ятка кам’яної архітектури початку ХХ століття – згоріла всередині й зазнала серйозних пошкоджень зовні, місцеві жителі описують коротко: «Кілька годин рвалися снаряди. Туди-сюди літало. Там почалася детонація боєприпасів…»

Боляче усвідомлювати, що в місті ще діє багато «путінських» церков, куди ходять віряни.  Що має статися, аби вони зрозуміли, яке зло несуть ці промосковські релігійні осередки?

Та попри все, святиня – свідок російської навали на Чернігівщину – встояла. На щастя, стіни, півтораметрові завтовшки, здебільшого вціліли. Хоча зрозуміло, що відновлення потребуватиме не лише значних коштів, а й залучення професійних реставраторів.
Вознесенська церква, спочатку як дерев’яна споруда, була зведена 1781-го. На початку ХХ століття її перебудували на цегляну в стилі єпархіальної архітектури, хрещату у плані, з двоярусною дзвіницею над входом. За радянських часів храм використовували як склад. Богослужіння в ньому відновили 1988 року, до останнього часу він належав до московського патріархату.

Переживши в березні три тижні російської окупації, релігійна громада села Лукашівка влітку прийняла рішення перейти до Православної церкви України. Нинішній настоятель храму – священник з Чернігівської Катеринки Сергій Зезуля. 

Пані Світлана, розповідаючи про цю унікальну історичну культову споруду, мовила, що за кілька місяців вже добре ознайомилася з Черніговом. Каже, боляче усвідомлювати, що в місті ще діє багато «путінських» церков, куди ходять віряни. «Що має статися, аби вони зрозуміли, яке зло несуть ці промосковські релігійні осередки?» – риторично запитує жінка.

Алла ЛІСОВА.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Telegram Channel