Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Як обирали директора Волинського краєзнавчого музею?

Оксана Важатко перемогла в конкурсі на посаду директора ВКМ.

Фото: Сергія НАУМУКА.

Як обирали директора Волинського краєзнавчого музею?

Переможцем конкурсу на посаду директора ВКМ стала Оксана Важатко

Прагнення бути керівником найбільшого музею Волині висловили керівник програми "Культура та духовність" фонду Ігоря Палиці "Тільки разом" Дмитро Зінько та старший науковий спіробітник відділу новітньої історії ВКМ Оксана Важатко. На учорашньому засіданні комісії з конкурсного добору на посаду директора Волинського краєзнавчого музею кандидати представляли свої програми.

Комісія визнала, що програма Важатко була краща.
Комісія визнала, що програма Важатко була краща.

Дмитро Зінько під час презентації своєї програми «Відкритий музей. Музей без бар’єрів» розповів не тільки про подальші кроки на посаді директора, але й про власні здобутки та навички отримані під час роботи у благодійному фонді «Тільки разом». Найактуальнішими кроками пан Дмитро вважав участь музею у грантових програмах, створення кола друзів музею з числа підприємців, створення умов для доступності експонатів, мульмедійної експозиції, центру музейного просвітництва, пізнавального бренду музею, пошук додаткових джерел фінансування та створення волонтерського руху з числа студентів та молоді, який посприяв би роботі установи.

Найактуальнішими кроками пан Дмитро вважав участь музею у грантових програмах, створення кола друзів музею з числа підприємців, створення умов для доступності експонатів, мульмедійної експозиції, центру музейного просвітництва, пізнавального бренду музею, пошук додаткових джерел фінансування та створення волонтерського руху з числа студентів та молоді, який посприяв би роботі установи. 

Програма Зінька не була чітко поділена на однорічний та чотирирічний цикл, як того вимагали.

Натомість презентація Оксани Важатко була змістовніша, професійніша та чітко структурована. Як відзначив один з членів комісії Микола Якименко: «Навіть мені, не музейнику, усе зрозуміло».

– Бачимо втрату інтересу суспільства до музею, – констатувала у виступі Оксана Важатко. – Музей потребує сучасних змін, має вступати у боротьбу за відвідувачів, конкурувати з іншими культурно-освітніми установами. Музей має змінитися.

За перший рік роботи претендентка пропонувала сформувати команду, налагодити менеджмент та маркетинг, провести тренінги для співробітників, створити інноваційний музейний продукт та відшукати меценатів. За наступні чотири роки мали бути створені належні умови для зберігання фондів, створений комфортний музей для працівників та відвідувачів та оновлена музейна експозиція. Адже нинішню створювали ще у 1983-1984 роках.

За перший рік роботи претендентка пропонувала сформувати команду, налагодити менеджмент та маркетинг, провести тренінги для співробітників, створити інноваційний музейний продукт та відшукати меценатів.   

Питання експозиції, як обличчя музею, викликало жваве обговорення. Блоковий принцип побудови експозиції, який пропонувала Оксана Важатко, особливо підтримав музейник з 30-річним стажем, директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич.

Загалом переважна більшість членів конкурсної комісії віддали перевагу програмі Важатко, хоча й дипломатично визнали, що обидві програми — хороші. У кінцевому підсумку переможцем конкурсу визнали Оксану Важатко, за яку проголосували 7 членів комісії (Дмитра Зінька підтримали двоє).

Тепер слово за депутатами Волинської обласної ради. Нагадаємо, що переможця минулого конкурсу на цю ж посаду, багатолітнього директора Волинського краєзнавчого музею Анатолія Силюка сесія обласної ради не затвердила.

 Ольга Чубара, Олександр Курилюк, Валерій Мельник, Микола Якименко та Петро Хомич під час роботи комісії (на задньому плані співробітники ВКМ).

Ольга Чубара, Олександр Курилюк, Валерій Мельник, Микола Якименко та Петро Хомич під час роботи комісії (на задньому плані співробітники ВКМ).
Секретар комісії Тетяна Дудар, Мирослава Якимчук, Ярослав Шабала та Ярослав Корнелюк під час засідання (на задньому плані Оксана Важатко та Дмитро Зінько).
Секретар комісії Тетяна Дудар, Мирослава Якимчук, Ярослав Шабала та Ярослав Корнелюк під час засідання (на задньому плані Оксана Важатко та Дмитро Зінько).

 

Telegram Channel