Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Поблизу села Селісок на Стоході виявили браконьєрську загату (фото)

Оце так!

Фото: НПП "Прип'ять-Стохід"

Поблизу села Селісок на Стоході виявили браконьєрську загату (фото)

Природоохоронці її розібрали

Однією з причин зменшення пропускної здатності русел річок є будівництво браконьєрських риболовних загат, обладнаних місцевим населенням для незаконного вилову риби. 

Загата – споруда для затримання руху води в річці, потоці, перешкода для плавання, що утворилося від скупчення, нагромадження криги, снігу, піску та рослинності. На річках невеликі загати існували з давніх часів, сліди від яких спостерігаються і в теперішній час, повідомляє НПП "Прип'ять-Стохід".

Люди перегачують русла річок дерев’яними кілками, колодами й металевими щитами.

Люди перегачують русла річок дерев’яними кілками, колодами й металевими щитами. Конструкцію скручують дротами й збивають цвяхами. А деякі загати роблять з іржавих каркасів автомобілів і металевої сітки для огорожі, залишаючи вузький отвір для риби. 

Для того, щоб відновити проточність річки та зберегти її біорізноманіття працівники Любешівського природоохоронного науково-дослідного відділення національного природного парку «Прип’ять-Стохід» власними силами розібрали виявлену загату на р. Стохід, що поблизу села Селісок.

Таким чином, вдалося уникнути масової загибелі водних живих ресурсів річки Стохід та забезпечити необхідну проточність. Адже перед кожною такою загатою утворюється маленький ставочок, де збирається різна рослинність, починається загнивання органічних речовин.

А в результаті «з’їдається» кисень, течія сповільнюється – річка деградує.

Для вирішення цієї проблеми потрібно, щоб кожен із нас зрозумів що це не користь, а шкода, в результаті якої страждаємо ми самі. 

Telegram Channel