Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Конкурс знавців: віднайдіть шоколадку, яку заховали журналісти

Сер Вінстон Черчилль сам вибрав місце, де буде його пам’ятник.

Волинь-нова

Конкурс знавців: віднайдіть шоколадку, яку заховали журналісти

«Ніколи не здавайтесь!» Гадаю, для декого достатньо і трьох слів, щоб згадати їх автора. Вони настільки життєствердні, що буде гріхом не скористатися можливістю і не процитувати цю мудрість повністю: «Ніколи не здавайтесь — ніколи, ніколи, ніколи, ні у великому, ні в малому, ні у значному, ні в дрібному, ніколи не здавайтесь, якщо це не суперечить честі і здоровому глузду»

А перед тим, як оголосити автора цих мудрих слів, за традицією повторимо запитання, в якому ми і заховали нашого героя.

«Гарбуз із секретом» – 22 (2020)

Чотири знамениті на всю планету округлі близнюки, які дивляться в різні сторони світу в одній європейській столиці, восхваляють Господа і колишнього керівника країни, роль якого зараз хоч і впливова, бо дуже популярна, але не найголовніша. На кожному з них є характерні однакові прикраси: більша вилита зі сталі, менша – із чавуну…

Ось уже кілька десятиліть щодня один дуже відомий чоловік із паличкою в правій руці дивиться на братів. Саме фото цього пана ми і заховали.

Чиє зображення знаходиться у гарбузі?

Одразу скажемо, лист переможниці конкурсу історій пошуку правильних відповідей ми не тільки скоротили, а й частину перенесли на наступний номер як окрему публікацію про «чотирьох знаменитих на весь світ близнюків» — лондонські годинники Біг–Бен, оскільки пані Ольга Векерик із села Новий Двір Турійського району Волині нас вразила наповал своєю розповіддю. Тож процитуємо тільки заключну частину:

«…А кого ж заховав Грицько Гарбуз у своїй чарівній помаранчевій скрині? Мені відразу спали на думку двоє відомих британців. Перший — Шерлок Холмс, але у нього немає палички. А другим був… чоловік, одягнений у військову шинель. Правою рукою він спирається на свою тростину. Ось уже кілька десятиліть цей пан стоїть навпроти Вестмінстерського палацу і дивиться на братів Біг–Бенів. У 2002 році BBC провела опитування, щоб визначити 100 найвеличніших британців. Перше місце в рейтингу посів саме цей чоловік із паличкою у правій руці. Один із найвидатніших політиків у світовій історії! Він, британець, навіть став першим почесним громадянином Сполучених Штатів. «За високу майстерність творів історичного і біографічного характеру, а також за блискуче ораторське мистецтво» отримав Нобелівську премію з літератури, перемігши самого Ернеста Хемінгуея… Звісно ж, це сер Вінстон Черчилль!!! Незважаючи на всі ці нагороди, титули, регалії, на 8–футовому (2,4 м) постаменті простий і лаконічний напис — «CHURCHILL». Це один із дванадцяти пам’ятників відомим державним діячам на Парламентській площі. Цікаво, що його встановили на місці, яке вибрав сам Черчилль. У 1950–х міністр громадських робіт Давід Екклес показав йому схеми перепланування Парламентської площі. Уінстон Черчилль намалював коло в північно–східному куті та вигукнув: «Ось де буде моя статуя!» Її висота 12 футів (3,7 м). Пам’ятник створений Айвором Робертом–Джонсом. До речі, перша спроба була невдалою. Комітет статуй Вінстона Черчилля був дуже не задоволений роботою. У своїй доповіді вони зазначили, що «щоки, очі, лоб і маківка голови, безсумнівно, потребують вдосконалення». На їхню думку, пам’ятник був занадто схожим на італійського фашистського лідера Беніто Муссоліні. Тож Роберт–Джонсон погодився переробити скульптуру… Бронзовий пам’ятник Вінстону Черчиллю був відкритий його вдовою Клементиною, баронесою Спенсер–Черчилль 1 листопада 1973 року. У церемонії взяли участь чотири покоління їхньої родини, тодішній прем’єр–міністр Едвард Гіт та четверо колишніх прем’єр–міністрів.

Вінстон Черчилль отримав Нобелівську премію з літератури, перемігши самого Ернеста Хемінгуея…

Пам’ятник створений на основі відомого фото Черчилля, на якому він оглядає будівлю парламенту після бомбардування німецькими винищувачами у ніч з 10 на 11 травня 1941 року. Тоді було знищено Палату громад. А на вежі — пошкоджені два циферблати. Однак годинник Біг–Бен не зупинився і продовжував працювати. Саме це фото Вінстона Черчилля й заховали цього разу у «Гарбузі із секретом»!

Тож пані Ольга Векерик заслужено стає володаркою 150 гривень.

 

А серед авторів 10 есемесок, які надіслали правильну відповідь зі словом «ЧЕРЧИЛЛЬ», володарями 100 гривень завдяки щасливій руці ветерана поштової галузі Волині Петра Уляновича Сацика, який цього разу проводив жеребкування, стали: Тетяна Репетило із села Гуляйполе Катеринопільського району Черкаської області і Василь Гумен із селища Степань Сарненського району Рівненської області.

Переможців просимо надіслати на адресу редакції копії першої та другої сторінок паспорта (або ID–картки), а також ідентифікаційного коду.

Настав час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» – 27 (2020)

Назва цього географічного об’єкта складається з різних частин: одна є 15–ю буквою українського алфавіту, але знайдеться тут і число 3,14, й назва частини ядра галактики, або майже повне прізвище голлівудської зірки чи початок прізвища одіозного вітчизняного політика… Всього 7 букв.

А дізналися ми про нього завдяки імені транспорту, яке асоціюється в нас найперш із популярною донедавна шоколадкою, що випускається в Європі, але не в США. Її ми і заховали. Додамо лише, що події, які розгорнулися на цьому транспорті, змінили незабаром і хід життя географічного об’єкта, про який ми спочатку завели мову. Хоч барів там і досі нема, але слава про пристрасть місцевих жителів до самогону розлетілася по всьому білому світу. ☺

Що за шоколадка знаходиться у гарбузі?

Відповідь треба надіслати до 13 липня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 050-1354776 і 067-2829775 (наприклад: «Відро», «Три яблука», «Петро Порошенко»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні в розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз – 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну [email protected] найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

Будьте моцні! І крепкі! Тобто крепко–моцні!

Грицько ГАРБУЗ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel