Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Розгадайте, що заховали журналісти – і отримайте приз!

Волинська земля подарувала Марії Матіос кохання її життя.

Фото glavred.info.

Розгадайте, що заховали журналісти – і отримайте приз!

У «Цікавій газеті на вихідні» замість «чорного ящика», ми ховаємо предмет чи навіть людину по-українцському – у гарбузі. Тож для інтелектуалів конкурс «Гарбуз із секретом»

Спробуйте вдома такий «чавунотрус» від «Стефаника у спідниці»

Переконаний: не пошкодуєте! Ще й сусідів запросите на суперсмачнющу страву

Але поки не потекла слинка, треба швиденько повторити запитання, відповідь на яке сьогодні декого зробила трохи багатшим, а дехто просто скористається оголошеним рецептом, щоб приємно здивувати найближчих людей.

«Гарбуз із секретом» – 23 (2020)

«Ой, чорна я си, чорна», розумна, відома, політична, патріотична, чутлива, душевна, як цукор, хоч із перцем, майстер слова – прозового і поетичного. І раптом здивувала всіх новим видом діяльності. І красиво це подала.

А почалося все з того, що її чоловік із приятелем мирно бесідували за келишками вина. А що мала зробити «жона»? Правильно, пригостити цих песиголовців чимось смачнесеньким. Хоч на столі вже і були свіженькі без нітратів…

Розігріла в чавуні олію, здерла шкірку з цього особливого інгредієнта – відомого усім, хоч такого його і не використовують у страві №1 українці, а… Помила, протерла насухо. Затим кинула у киплячу олію, присолила, приперчила і накрила кришкою. Через секунд 300 перетрусила «чугунець» і знову – на вогонь. Минуло стільки ж часу – повторила «чавунотрус». І так, чергуючись, має процокати секунд із 1800. ☺ За цей час встигла зробити снігову саламаху і щедро покрила нею цей особливий інгредієнт… Ех, не тільки в чоловіка і його приятеля від такої страви потекла слинка.

Що за інгредієнт із двох слів знаходиться у гарбузі?

Для оголошення відповіді на запитання я скористаюся фрагментами із неймовірно вичерпного листа від Ольги Векерик із села Новий Двір Турійського району Волині, бо просто фізично неможливо на газетній шпальті його надрукувати повністю.

«…Прочитала перший абзац і зразу здогадалася, яку файну гуцулку так захопливо описав Грицько Гарбуз! Ні, звати її не Ксеня. У «Гарбузі із секретом» йдеться про ту, бабусю якої називали Соломоном, бо розмовляла афоризмами. Ця майстриня слова є справжньою буковинською панною. Яскравою і харизматичною. Без якої просто неможливо уявити сучасну українську літературу. Вона має неофіційний титул «найбільш плідної письменниці України». Її називають «чортиком, що вискочив із табакерки», «грант-дамою української літератури», другою Лесею Українкою, Стефаником у спідниці, навіть порівнюють із Габріелем Гарсіа Маркесом...

Світові критики нарекли її книги «ударом і викликом» сучасності. Серед найвідоміших: «Солодка Даруся», «Нація», «Москалиця», «Мама Мариця – дружина Христофора Колумба», «Чотири пори життя», «Черевички Божої Матері», «Букова земля»...

За часів «легітимного проффесора» тодішній міністр освіти Дмитро Табачник вилучив зі шкільної програми її «Солодку Дарусю». Мовляв, такі твори травмують дитячу психіку. На закиди письменниця відповіла, що «довколишня брехня, фіґлярство, вар’ятство не травмує, а от історія може травмувати дітей! Ні. Правди ніколи не буває багато!». Минулого року, 12 вересня

2019-го, ДБР відкрило проти неї кримінальне провадження «за фактом захоплення державної влади»… Та недарма ця письменниця називає свої слова «гострим лезом». Може так штрикнути, що йой! І показати всім своїм недругам, де раки зимують!.. Для тих, хто ніц не петрає у літературі, Грицько Гарбуз у пісні «Ой чорна, я си, чорна» заховав ще одну підказку: «Люблю тебе, Марусю». Так, це українська письменниця з буковинським колоритом Марія Матіос! Я знала, що у її доробку є кулінарна книга. Навіть чула назву. Але не читала. Тому покликала на поміч всезнаючого дядечка Гугла Гуглевича Гугленка. І він відшукав у своїх безмежних сховищах книжку «Кулінарні фіґлі» (на фото), в якій розповідається, як одного разу Марія Матіос приготувала для свого чоловіка Сергія Литвина (до речі, уродженця села Запруддя Камінь-Каширського району Волині) і його приятеля… СВИНСЬКУ КАРТОПЛЮ.

Так у рідному селі Марії Матіос – Розтоках на Буковині – та й у нас у Новому Дворі на Волині називають найдрібнішу бульбу, «бо її на насіння до весни не відкладають і на борщ не чистять – занадто дрібненька…»

Так що, друзі, читайте ще раз запитання – там і зашифровано рецепт приготування простої і водночас суперсмачної страви.

Пані Ольго, ви не тільки стаєте володаркою 150 гривень за найкращу історію пошуку відповіді, а й отримаєте персональне завдання від нашого редактора підготувати публікацію в «Цікаву газету на вихідні». Переконаний, справитесь блискуче!

А купюри із зображенням Тараса Шевченка – тобто по 100 гривень – дістануться Василеві Момотюку із села Росошани Кельменецького району Чернівецької області і Сергієві Белому із міста Винники, що на Львівщині. Такий вердикт жеребкування, котре провів серед 10 учасників, які вказали правильне слово-відповідь «Свиняча (свинська) картопля», знаний у країні адвокат, заслужений юрист України, член Вищої ради юстиції та засновник адвокатської компанії «Конфідент» (м. Луцьк) Сергій Федорович Сафулько.

Нам час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» – 28 (2020)

Друзі, уявіть, що ми перебуваємо в прямокутному приміщенні. У кожного в руках «Цікава газета на вихідні». ☺ Це так я перефразовую на свій манер фрагмент із відомої багатьом історії, героям якої також дісталися «близнюки». Втім, у ваших руках таки справді зараз «Цікава газета на вихідні» або ви відкрили її електронний варіант на сайті volyn.com.ua, що мене, Грицька Гарбуза, дуже тішить. ☺

А потім у цій історії настають події і з’являються-зникають речі, які можна охарактеризувати такими висловами: «веселі яйця», «вітамінозне катування», «лікування голодуванням», «перша людина в організації після мене», «троєборець», «космічний бумеранг», «Монте-Карло», «Лондон», «Love me!» і «поцілунок».  ☺

Ой, «багато тексту», як сказав би наш шеф і один з учасників тих пригод. А заховали сьогодні ми одиночний неїстівний предмет, який у цій історії опинився під подушкою.

Що знаходиться у гарбузі? 

Слово-відповідь треба надіслати до 20 липня тільки у вигляді sms-повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775  (наприклад: «М’яч», «Три ведмеді», «Вінстон Черчилль»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

Будьте крепко здорові!

Ваш Грицько ГАРБУЗ, [email protected].


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel