Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Богдан Шиба проти, щоб луцький військовий госпіталь став музеєм (Відео)

Кандидат каже, що така реорганізація суперечить законам України.

Фото facebook.com/BogdanShybaofficial.

Богдан Шиба проти, щоб луцький військовий госпіталь став музеєм (Відео)

Кандидат на посаду Луцького міського голови Богдан Шиба розповів, чи варто з луцького військового госпіталю робити краєзнавчий музей

Про це йдеться в інтерв’ю Шиби із журналістами Олегом Криштофом та Анастасією Качиною.

«Ця споруда історична і є пам’яткою архітектури загальнонаціонального значення, але багато пам’яток можуть виконувати свою функцію. Функція монастиря і госпіталю для солдатів, для людей, які захищають Україну, мало чим відрізняється. Тому що і це функція милосердя, і це функція милосердя», – вважає Богдан Шиба.

За його словами, потрібно достатньо серйозно фінансувати і наповнювати необхідним обладнанням госпіталь, тоді ця споруда збережеться і буде виконувати свою функцію –християнського і медичного милосердя.

«Я вважаю, що це не суперечить одне другому. Але перетворювати усі пам’ятки архітектури в краєзнавчий музей при такому ставленні держави до культури, яке є сьогодні… Ті музеї, які є, фінансуються, дай Боже, щоб на 30%, якщо не менше», – каже кандидат на посаду Луцького міського голови.

Нагадаємо, з ідеєю перетворити луцький військовий госпіталь на краєзнавчий музей виступив нардеп Ігор Палиця, хоча це суперечить законам України і здоровому глузду. В країні триває війна, а луцький військовий госпіталь лікує і реабілітовує поранених на Сході бійців. До того ж, приміщення і територія луцького військового госпіталю належить Міністерству оборони здоров’я, а не Міністерству культури України. Також нагадаємо, що нещодавно Міністерство культури України очолив колишній генпродюсер телеканалу «1+1» Олександр Ткаченко. Також нагадаємо, у вересні 2019 року у військовому госпіталі серед ночі несподівано спалахнула пожежа. Одна з версій причин займання – підпал. Винних досі не знайшли.

Ті музеї, які є, фінансуються, дай Боже, щоб на 30%, якщо не менше.

Також Богдан Шиба розповів, де брати кошти, щоб навести лад в Старому місті, в історико-культурному заповіднику.

Читайте також: Кому заважає Шиба?

За словами Шиби, державний історико-культурний заповідник управляється державою і є власністю держави. Луцький замок і декілька пам’яток в Луцьку є пам’ятками національного значення. Відтак держава повинна фінансувати і забезпечувати контроль за дотриманням режиму історико-культурного заповідника, а місцева влада має достатньо потужно впливати на державу.

«Вона має, як кажуть в народі, – тиснути на державу, щоб вона забезпечувала цю функцію. Останній раз серйозні кошти на реконструкцію в Старому місті надходили, здається, в 2007 році. Тоді вони були використані на завершення ремонту деяких приміщень в замку Любарта і в колишніх пам’ятках. І оце тільки в цьому році за грантові кошти реконструюється вежа Чорторийських і частина замку», – розповідає кандидат на посаду Луцького міського голови.

Отже, фінансування, за словами Шиби, це функція держави, а функція місцевого самоврядування – істотно впливати на державу, аби вона забезпечувала фінансування.

«Місто саме осягнути таких масштабів роботи не зможе. І всі роботи впродовж 90-х і на початку 2000-х років виконувалися за рахунок державного бюджету», – каже Богдан Шиба.

Telegram Channel