Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
23-річний волинянин, розбившись на мотоциклі, став посмертним донором для своєї землячки

Врятоване життя.

Волинь-нова

23-річний волинянин, розбившись на мотоциклі, став посмертним донором для своєї землячки

Пацієнтка молиться за свого рятівника і довічно буде дякувати його мамі

У Ковельському МТМО зробили 16-ту пересадку нирки. Цього разу випадок –  особливий: рідні загиблого в аварії юнака погодилися, щоб він став посмертним донором для своєї землячки, хворої жінки з Маневицького району. Завдяки людському милосердю і високому професіоналізму лікарів пацієнтка одержала шанс на повноцінне життя

Як розповів генеральний директор Ковельського МТМО Валентин Вітер, у місті залізничників загалом уже проведено 16 трансплантацій нирок, більшість із них — від родинних донорів, але декілька операцій стали можливими завдяки посмертному забору органів. От і ще одна пацієнтка молиться за свого рятівника і довічно буде дякувати його мамі.

Коли у Маневицькій лікарні у 23–річного хлопця, який розбився на мотоциклі, констатували смерть мозку і рідним пояснили, що медицина безсила йому допомогти, ті прийняли благородне рішення: дали згоду на забір однієї нирки. Валентин Вітер і вся команда ковельських трансплантологів повинні були терміново розв'язати чимало організаційних і юридичних питань, щоб у найкоротші терміни провести її пересадку.


— Викликали кілька хворих із чималої черги претендентів на трансплантацію, оперативно провели перевірку на сумісність, вибрали пацієнтку, результати аналізів якої найбільше відповідали за всіма параметрами органу — його каретою «швидкої» доставили з Маневич. Бог розпорядився так, що це була жителька саме цього району. А потребують таких операцій сотні людей, які роками проходять процедури діалізу, живуть завдяки «штучній нирці», — каже генеральний директор Ковельського МТМО.
Напевне, цього року лікарі медзакладу, який започаткував трансплантації на Волині, могли б зробити й більше пересадок, але завадили карантинні обмеження, пов’язані з поширенням коронавірусної інфекції. Операція, яку провели два дні тому, була невідкладною, тому на неї дали дозвіл, незважаючи на те, що Ковель — у «червоній зоні».

Коли у Маневицькій лікарні у 23–річного хлопця, який розбився на мотоциклі, констатували смерть мозку і рідним пояснили, що медицина безсила йому допомогти, ті пийняли благородне рішення: дали згоду на забір однієї нирки.


Усупереч пандемії, у місті залізничників практично щомісяця знаходять «вікно», коли епідситуація поліпшується, і продовжують розпочату справу.


У вересні довгоочікуваний «новий» орган отримали 18-річна дівчина, яка народилася з вадою сечової системи і була змушена приїжджати на сеанси гемодіалізу, та 32-літній чоловік, що страждав від хронічного гломерулонефриту. Для першої пацієнтки донором стала мама, у другому випадку — батько.
17 жовтня у Ковельському МТМО знову провели дві родинні трансплантації нирки. Пацієнти — чоловіки, жителі Києва та Маневицького району.

 

 

Бригада досвідчених хірургів у складі Олександра Голуба, Андрія Павлусика, Івана Петрука, лікарів-анестезіологів, операційних сестер, як завжди, була на висоті.

І ось – новий виклик, який потребував великої праці і з яким команда ковельських трансплантологів успішно справилася. Про цей випадок згодом ми докладніше розповімо вам.  

Telegram Channel