Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Дитячі гроші й дорослі закони. Колонка Оксани Коваленко

Практичне знання є унікальним для багатьох дітей з огляду на те, що такого не навчають у школі.

Фото pixabay.com.

Дитячі гроші й дорослі закони. Колонка Оксани Коваленко

– Мам, а ти знаєш, ті гривні дуже швидко діваються. – Ще й як знаю. А що з твоєю силою волі?

Ми говоримо з донькою про гроші напів жартома. Так сталося, що вона раптом «забагатіла»: розробляє свої рецепти слаймів (іграшка желеподібної консистенції) і продає на замовлення ровесниць. Як для школярки, здобуває непоганий досвід з ведення перемовин, а ще — з психології, бо малі клієнтки такі ж непостійні, як і дорослі. Але головне в цій справі – знайомство дитини з власним бюджетом.

Практичне знання є унікальним для багатьох дітей з огляду на те, що такого не навчають у школі. У сімейному вихованні українців уроки з фінансової грамотності теж «підвисають». Раніше якось не прийнято було говорити на цю тему із малими зумисне. Пригадую, як у 80–х журнал «Радянська жінка» опублікував роздуми одного чоловіка, який не знав, що робити з сином, який збирав по вулицях пляшки, аби мати на кишенькові витрати. Татові–дописувачу було соромно за свою дитину. Часи змінилися: тепер підприємницькі риси дітей вітаємо.

Спостерігаю, як моя неповнолітня бізнеспані готує фото, відео своєї продукції, підтримує активність сторінки в соцмережі… і спускає чималенький заробіток на солодощі й подарунки. Тож розумію, що необхідно говорити про заощадження, обдумані й стихійні витрати.

Одна з головних порад — заробляти кошти тим, що тобі найбільше подобається робити в житті. 

Ми починаємо із розмови про зошит із записами про прибутки, витрати, про собівартість. А продовжуємо спільним читанням книги «Пес на ім’я Мані, або Абетка грошей». Видання для дітей написав Бодо Шефер, німецький підприємець, письменник і відомий в Європі фінансовий консультант. Головна героїня книги — дівчинка Кіра, яка знаходить пораненого собаку, що раніше мешкав у мільйонера. Саме пес силою думки і розповідає їй про секрети грамотного поводження з грішми…

Одна з головних його порад — заробляти кошти тим, що тобі найбільше подобається робити в житті. Тож дівчинка, яка любить прогулянки з собакою, невдовзі наймається вигулювати ще й сусідських чотирилапих, а чверть заробленого щоразу відкладає в коробку «на мрію» – з фото ноутбука. З-поміж наступних рекомендацій собаки — ніколи не заспокоюватися на досягнутому рівні, шукати нових шляхів заробітку (якщо не справляєшся, то наймай друзів). Інша важлива порада стосується виховання самодовіри: не дозволяти навіть думати, що щось тобі може не вдатися, найменші здобутки записувати у «Журнал досягнень» і регулярно його перечитувати, щоб ліпше розуміти себе й світ. «Намагайся вирішувати проблеми інших, тоді неодмінно заробиш», – повчав Кіру ще й її брат, який у вихідні возив лінивим сусідам булочки додому…

У книзі фінансиста Бодо Шефера ощадкнижки названі «машиною для знецінення грошей», зате юним читачам доступно розказують про рахунок у банку і про ще більш вигідну річ – інвестування в акції на біржі.

Читайте також: Навіщо дитину вчити готувати подарунки

Я – з тих, хто вважає, що гроші не мають бути «на перших ролях» у житті, та одночасно, як і інші мами й тати, я щиро бажаю, щоб моїм дітям їх не бракувало, й усвідомлюю, що для цього варто оновлювати досвід, принаймні, щоб не пасти задніх у сучасному світі.

Якщо маєте свої рецепти – діліться! Зворотний зв’язок – за допомогою електронних адрес: [email protected] або ж [email protected]. Також є поштова — м. Луцьк, просп. Волі, 13.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel