
Такі індикатори можна використовувати й на інших продуктах.
Етикетка сама повідомить про неякісне м'ясо
Дослідники з Університету Макмастера в Канаді розробили прозорий сенсорний «пластир», здатний виявити небезпечні бактерії в м'ясних продуктах
При контакті з патогенною кишковою паличкою матеріал починає світитися. Автори проекту вважають, що з часом подібні детектори зможуть замінити маркування з терміном придатності на упаковках. Про це розповідає портал Naked Science.
Отриманий сенсор залишається ефективним як мінімум два тижні
Основа наклейки виконана з прозорого і гнучкого полімеру. На тонкий шар полімеру нанесли молекули ДНК, що володіють каталітичною активністю і здатні розщеплювати інші молекули, в тому числі молекули РНК. Для створення прототипу використовували сполуку, яка вступає в реакцію лише при наявності кишкової палички. За словами дослідників, раніше такі сенсори ніколи не наносили на гнучку полімерну поверхню. Для виготовлення прототипу інженери застосували струменевий друк: мікроскопічні краплі речовини розпорошили на підготовлену основу. Отриманий сенсор залишається ефективним як мінімум два тижні. При цьому склад наклейки не вступає в реакцію з придатним до вживання продуктом.
Розробники наклейок-детекторів кажуть, що технологія дозволяє створити сенсори, чутливі і до інших патогенних бактерій, включаючи сальмонелу. Такі наклейки можна розміщувати на упаковках різних продуктів і напоїв.
