Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Зі щирістю «у словах і жестах» у Лесин виш завітали відомі письменники (Фото, відео)

Від нього традиційно чекають романів.

СНУ ім. Лесі Українки

Зі щирістю «у словах і жестах» у Лесин виш завітали відомі письменники (Фото, відео)

Організований факультетом філології та журналістики у бібліотеці СНУ імені Лесі Українки відбувся літературний захід. Мова йде про творчу зустріч із письменниками Надією Гуменюк і Володимиром Лисом.

Розпочав захід модератор – декан факультету – Юрій Громик із представлення гостей, назвавши подружжя одними з найцікавіших представників письменницького осередку Волині.

Далі до слова запросили Володимира Лиса, який зауважив, що від нього традиційно чекають романів, але наразі він зосередить увагу на крайній книзі короткої прози – «Місяць, обмитий дощем».

Додамо, що роман «Століття Якова» на «Коронації слова» визнаний кращою книжкою десятиліття, а також екранізований студією «1+1».

Як добре, що я живу на самому початку завоювання Землі роботами.

Розповідь письменника була приправлена і спогадами, і гумором. Говорячи про розділ згадуваної книжки короткої прози  «Шлях равлика», автор порівняв себе із равликом, який «має свій шлях». Зупинився Володимир Лис на історіях окремих новел і есеїв, а ведучи мову про заміну реального спілкування на інтернетне, активні розробки роботів, відзначив: «Як добре, що я живу на самому початку завоювання Землі роботами».

На закінчення виступу Володимир Савич представив свою дружину, письменницю Надію Гуменюк. Літераторка розповіла про те, як від поезії та дитячої літератури переходила до великої прози, і що всі її прозові книжки написані на волинському матеріалі.

Додамо, що роман «Вересові меди» здобув першу премію на «Коронації слова» у 2015 році.

Найґрунтовніше письменниця говорила про крайню книжку «Етюд з метеликом» – 8 маленьких повістей про любов. Саме за цю збірку Надія Гуменюк стала лауреаткою літературного конкурсу «Глиняний кіт» (заснований НСПУ та Інститутом літератури НАН України).

Літераторка коротко спинилася на історіях написання окремих повістей, наголосивши, що тема справжньої любові ніколи себе не вичерпає. Також Надія Павлівна пригадала і журналістський досвід, розповіла про хобі (а це читання) та додала, що є трудоголіком, тому не знає, що таке просто сидіти чи лежати. Зауважила, що має книжки, які періодично перечитує.

Наприкінці зустрічі слово про письменників виголосили професор Григорій Аркушин, голова Волинської організації Ольга Ляснюк, кандидат філологічних наук, доцент Вікторія Сірук.

Потому письменники відповідали на запитання аудиторії, а декан факультету філології та журналістики Юрій Громик подякував літераторам за щирість, яка у них не тільки у книжках, а й «у кожному слові та жесті».

Джерело: Відділ зв’язків із громадськістю СНУ імені Лесі Українки
Telegram Channel