Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Глава УПЦ КП просить світ не допустити вигнання церкви з окупованих територій

«Зупиніть провокації в ОРДЛО!»

Фото УНІАН.

Глава УПЦ КП просить світ не допустити вигнання церкви з окупованих територій

Сепаратисти вимагають релігійні громади «зареєструватися за місцевим законодавством»

Патріарх УПЦ КП Філарет звернувся до міжнародної спільноти з проханням не допустити актів насильства та інших порушень принципів релігійної свободи в ОРДЛО. Про це йдеться у відкритому листі Філарета до країн-учасниць «Мінського процесу», США, ЄС, ООН та ОБСЄ «Щодо посилення утисків прав вірних Київського Патріархату та інших релігійних організацій у окремих районах Донецької та Луганської областей», опублікованому на сайті УПЦ КП, інформує «Українська правда».

Священикам Київського Патріархату в ОРДЛО було повідомлено представником «влади», що протягом одного місяця.

Патріарх зазначає, що останнім часом в ОРДЛО було прийнято рішення про те, що релігійні громади, що діють на цій території, мають «зареєструватися за місцевим законодавством».

Так, священикам Київського Патріархату в ОРДЛО було повідомлено представником «влади», що протягом одного місяця релігійні громади мають бути «зареєстровані за законом республіки».

У разі, якщо протягом цього терміну «реєстрація» не відбудеться – релігійні громади будуть позбавлені прав на землю та майно, в тому числі храми, їхня діяльність буде заборонена, а священики – будуть «вислані з території республіки».

У листі наголошується, що так звані Донецька та Луганська «народні республіки» не є державами і не визнані в якості держави жодною країною – членом ООН.

«Вимога до релігійних організацій, які діють на території ОРДЛО, «реєструватися за республіканським законодавством» є неприйнятною і не може бути виконана, адже це означатиме порушення законодавства України», – пише Філарет.

Він звертається до країн-учасниць «Мінського процесу» та до міжнародної спільноти із закликом вжити невідкладних заходів з метою не допустити ще більшого порушення принципів релігійної свободи в цьому регіоні.

«Зокрема звертаюся до Російської Федерації, яка де-факто контролює вказані райони, а також до Московського Патріархату, який має в цих районах істотне представництво і вплив, зупинити провокаційні дії «влади де-факто» в ОРДЛО», – йдеться в листі.

Telegram Channel