
Метод можна застосовувати і для інших рослин.
Генетикам вдалося виростити «супершоколад»
Вчені відредагували геном какао-дерева, зробивши його стійким до хвороб
20 - 30% врожаю какао щорічно знищують хвороби. Вчені з Пенсільванського університету за допомогою методу редагування генів CRISPR-Cas9 спробували створити дерево, стійке до хвороб і здатне безперебійно постачати какао-боби на конвеєр кондитерських фабрик. Про це розповідає Вокруг Света.
Цей спосіб називають ще «молекулярними ножицями»
«Спалахи грибкових захворювань в Західній Африці можуть знищити весь урожай какао на фермі», - пояснює генетик Ендрю Фістер. CRISPR-Cas9 - редагує геном не модифікуючи ДНК. Цей спосіб називають ще «молекулярними ножицями». Він полягає в тому, що ДНК-фермент Cas9 поміщають в точно визначене місце ланцюжка. В результаті можна відключити або посилити певні риси.
Команда виділила ген какао-дерева, відомий як TcNPR3, який пригнічує опірність хворобам. Саме його і спробували відключити за допомогою «молекулярних ножиць». Результати редагування вчені перевірили на практиці. Експеримент з вирощування дерев із посиленим імунітетом дав позитивні результати.
