Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Голова ОДА  звернеться до Прем’єр-міністра України щодо фінансування вугільної галузі області

Головна проблема – відсутність фінансування

Волинська ОДА

Голова ОДА звернеться до Прем’єр-міністра України щодо фінансування вугільної галузі області

Детально вивчити ситуацію, що склалася на шахті №10 «Нововолинська» та визначити подальші кроки – саме така основна мета візиту голови облдержадміністрації Олександра Савченка на підприємство, де він оглянув потужності шахти та поспілкувався з трудовим колективом

Як зазначає відділ інформаційної політики облдержадміністрації, шахта недобудована і основна проблема – відсутність фінансування. Цьогоріч Уряд виділив на шахту лише 10 млн грн, з яких на утримання спрямували 6,4 млн грн. Та й цих коштів, за словами в.о. директора ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» Григорія Бара, вистачить тільки на 3 місяці, бо витрати на утримання в місяць складають 4,2 млн грн. Далі ж є імовірність, що не буде коштів і на утримання.

Щодо поточного року, то, за словами замовника будівництва, підприємство «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» за власні кошти пройшло 112 метрів видобутку. Наразі розробляють котловани, бо немає кріплення. Окрім цього, забезпечують й безаварійний стан. Взагалі для проектного введення в експлуатацію першої черги необхідно пройти півтора кілометра підземних робіт і це, включаючи 260 метрів розрізної печі для монтування лави. На це потрібно 18 місяців роботи за наявності відповідного фінансування. Загалом, для того, щоб ввести першу чергу шахти в експлуатацію, згідно розрахунків, затверджених Кабінетом Міністрів України, необхідно 1 млрд 400 млн грн. (за цінами 2015-го року). Зокрема перша черга забезпечить 450 тис. тонн видобутку вугілля на рік. Потужність другої черги також становитиме 450 тис. тонн. Загалом потужність складатиме 900 тис. тонн видобутку вугілля на рік. З цих коштів понад 700 млн грн – це обладнання, яке необхідно привезти, вбудувати та запустити в експлуатацію.

Тож, аби підтримувати шахту, усі учасники будівництва розробили програму на 600 млн грн, яку довели до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Однак програму не затвердили.

Зокрема перша черга забезпечить 450 тис. тонн видобутку вугілля на рік. Потужність другої черги також становитиме 450 тис. тонн. Загалом потужність складатиме 900 тис. тонн видобутку вугілля на рік. З цих коштів понад 700 млн грн – це обладнання, яке необхідно привезти, вбудувати та запустити в експлуатацію.

- Вона передбачала проведення гірничих робіт, придбання обладнання, будівельно-монтажні роботи. Це би приблизило введення в експлуатацію, але вона не була затверджена. Дали лише 10 мільйонів гривень. На даний час очікуємо 2,7 мільйона гривень. Мінфін обіцяє на цьому тижні дати 2,7 мільйони, і це останні кошти, які передбачені на 2018-й рік. Все, далі будівництво стає і виконувати роботи не можемо. Зарплати нема, платити за електроенергію нічим, - відзначив замовник будівництва.

До слова, цих коштів, за словами присутнього Нововолинського міського голови Віктора Сапожнікова, не вистачає навіть на так звану «суху консервацію» (провітрювання, відкачка води, утримання людей, охорони тощо).

- На сьогоднішній день будівельна готовність об’єкта складає 86 відсотків. Освоєння коштів – 34 відсотки. Підготовлена перша лава, довжина видобутку – 1,5 кілометра. Залишилося для провітрювання «оконтуритися», тоді залишається розрізна піч 260 метрів і можна говорити про те, що лава готова до експлуатації. Ця програма на цей рік передбачала завершення цих робіт з пришвидшення запуску в експлуатацію. Ця перша черга дозволить вже видобувати вугілля. Запаси становлять приблизно 595 тисяч тонн, з якої можна буде видобувати приблизно 450 тисяч тонн вугілля на рік. Тож якщо не буде інвестицій у будівництво, то є загроза, що цей об’єкт нема як утримувати, - наголосив в.о. директора ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» Григорій Бар та додав, - незалежно від цього дирекція шахти все одно утримує цей об’єкт. Зокрема, цього року проведено 112 метрів гірничих робіт. Загалом робіт виконано на 22 мільйон гривень, з яких оплачено 6,4 мільйони гривень. Наразі очікують 2,7 мільйони. Та ще 11 мільйонів гривень взагалі ніде не передбачено. Це вже зароблені кошти за виконані роботи. Ми б і далі проводили роботи, але на сьогодні у нас вже не залишилось матеріалів, аби забезпечити людей роботою. Люди знають це, тому починають звільнятися. Це проблема. Просимо нас підтримати і зберегти той колектив, який дієздатний і може виконувати ці роботи.

Відтак, вислухавши представників керівництва шахти та профспілкових організації, голова облдержадміністрації Олександр Савченко запевнив, що зі свого боку усіляко сприятиме позитивному вирішенню цієї проблеми. Та разом із цим, відзначив, що необхідно готуватись до будь-якого рішення, прийнятого на найвищому рівні.

На сьогоднішній день будівельна готовність об’єкта складає 86 відсотків. Освоєння коштів – 34 відсотки. Підготовлена перша лава, довжина видобутку – 1,5 кілометра. Залишилося для провітрювання «оконтуритися», тоді залишається розрізна піч 260 метрів і можна говорити про те, що лава готова до експлуатації.

- Депутат від Волині Ігор Лапін 17-го травня проводить слухання в комітеті щодо проблем вугільної промисловості. Він один із членів цього комітету. Там наразі знаходиться мій заступник, який за моєю вказівкою залишиться і на слуханнях. В даному випадку, якщо ми хочемо щось донести, то переконувати Верховну Раду також потрібно, тому що Верховна Рада і бюджет певний розробляє, і багато іншого. Важливо те, що боротися ми повинні. Якщо я повинен звернутися ще раз до Прем’єр-міністра, то я готовий. Бо я вперше бачу, що тепер я повинен писати і вже більш-менш з точними розрахунками. Ми повинні готуватись не до найкращих варіантів і до більш розширених. Необхідно бути готовими як до просто підтримання шахти в робочому стані, так і до кращого. Також необхідно направити лист міністру енергетики, обгрунтувавши економічні показники, що втрачаємо через це, - резюмував Олександр Ілліч.

Telegram Channel