Курси НБУ $ 42.04 € 48.98

ДОПОМОЖЕМО НАСІННЮ

Про майбутній урожай городини починаємо дбати, звичайно, з насіння...

Про майбутній урожай городини починаємо дбати, звичайно, з насіння.
Однак трапляється, що господарі наче й сіяли однаково, а урожай одержали різний. І часто вини самого насіння у цьому немає. Просто одні вчасно допомогли йому проявити закладені селекціонерами якості, інші недооцінили можливості підготовки його до сівби. І даремно. Адже підготовлене насіння швидше і дружніше сходить, дає вищий врожай.
Перед висівом його треба прокалібрувати, прогріти, знезаразити і обробити мікроелементами. Необхідне й загартування, барботування, дражування.
Для калібрування насіння томатів, перцю, капусти, баклажанів, редиски, інших овочевих культур засипають у 3-5-процентний розчин кухонної солі, перемішують протягом 2—3 хвилин, дають кілька хвилин відстоятися. Повноцінне осідає на дно, а дрібне — спливає. Потім повновагове насіння промивають і просушують.
За допомогою знезаражування попереджають захворювання рослин бактеріальними, грибковими або вірусними хворобами. Для цього вдаються до термічної обробки і протруювання. Насіння капусти прогрівають у воді при температурі 48—50 градусів протягом 20 хвилин. Підтримують постійну температуру, підливаючи у посуд по стінках гарячу воду і добре перемішують. Після цього охолоджують у воді і просушують. У такий спосіб знезаражують й насіння моркви. Температура води при цьому повинна бути 52—53 градуси.
Насіння огірків можна прогріти, підвісивши його у марлевому мішечку недалеко від грубки або опалювальної батареї. Насіння гороху замочують у воді і при кімнатній температурі витримують впродовж чотирьох годин, потім на п’ять хвилин опускають у воду, нагріту до 50 градусів, після цього швидко охолоджують у воді. Квасолю прогрівають, попередньо замочивши у підігрітій до 60 градусів воді.
Для знезаражування цибулі-сіянки за 10—14 діб до садіння її витримують 8—10 днів на пічці при температурі 25—40 градусів. У домашніх умовах насіння огірків, кабачків, патисонів, гарбузів протруюють в однопроцентній марганцівці.
Загартування насіння не тільки підвищує витривалість теплолюбивих рослин до коливання температур. Доведено, що цей прийом дає можливість одержувати урожай більший і на два тижні раніше. Найпростіше — короткотермінове проморожування. Набубнявіле насіння огірків витримують при температурі 2—3 градуси протягом 2—3 діб. Загартовують його в холодильнику, а потім висівають під плівкові укриття чи у відкритий грунт на кілька діб раніше звичайного.
Для посилення енергії проростання, поліпшення живлення насіння після прогрівання, протруювання і промивання збагачують мінеральними й біологічно активними речовинами. Таку підготовку роблять для цибулі, моркви, інших культур, у яких дрібне насіння з малим запасом поживних речовин. Використовують деревний попіл. У ньому налічується майже 30 елементів живлення, у тому числі й мікроелементів. В літрі теплої води розчиняють дві столові ложки попелу і настоюють добу. Насіння у марлевому мішечку занурюють у проціджений розчин і витримують: цибулі і моркви — 6, інших овочів — 3 години.
Найпростіший спосіб дражування — змішування зволоженого насіння з просушеним і добре подрібненим коров’яком (чотири частини коров’яку на частину насіння).
Telegram Channel