
З каскари здавна виготовляли традиційні напої.
Сміття, яке стало дорогоцінним
Раніше виробники кави викидали лушпиння. Тепер воно коштує в шість разів дорожче кавових зерен
Слово «каскара» в перекладі з іспанської означає «лушпиння». Це сушена шкірка і м'якоть ягід кавового дерева, яку при виробництві кави відокремлюють зерен. Жителі Центральної і Південної Америки, Ефіопії, Ємену та інших країн, де вирощують каву, давно використовують кавові очистки для приготування напою, на смак схожого на чай. Великі виробники до останнього часу використовували каскару лише для заготівлі дешевих добрив, а частіше просто викидали. Продавати лушпиння в США і Європу придумали близько 10 років назад. Про це розповідає портал Медуза.
Великі виробники до останнього часу використовували каскару лише для заготівлі дешевих добрив, а частіше просто викидали
Вважається, що однією з перших каскару в США стала постачати Айда Бетл, виробник кави в п'ятому поколінні з Сальвадору. З тих пір каскара встигла потрапити до великих кавових мереж США, включаючи найпопулярнішу з них — Starbucks. У січні 2017 року компанія презентувала свій перший напій з кавовими очистками. Це був латте, піну в якому збивають з використанням сиропу з каскари, посипають зверху коричневим цукром і додають екстракт каскари. Кавову шкірку в своє меню ввели і конкуруючі з Starbucks мережі кав'ярень - причому не тільки в США, але також у Великобританії та Німеччині. Більшість з них пропонують чай і газовані напої з каскари.
Завдяки попиту з боку мережевих кав'ярень виробники кави зараз продають каскару дорожче, ніж самі кавові зерна. Айда Бетл каже, що за фунт (450 грамів) кавових очисток їй платять 7 доларів, а за фунт кавових зерен — в середньому 1,2 долара.
Як зазначає Bloomberg, підрахувати обсяг продажів каскари неможливо, але очевидно, що вони поки невеликі. При цьому Бетл стверджує, що продає тисячі фунтів кавових очисток в рік. Якщо каскара не виявиться просто модним явищем, і попит на неї зростатиме, то з часом новий продукт замінить каву, вважає фермер. «Особливо на ринку з такими низькими цінами [на кавові зерна]», - зазначає вона.
