Хочете перекусити з користю? Обирайте для цього тихе місце
Науковці досліджували, як гучність музики впливає на вибір «здорової» їжі відвідувачами кафе і ресторанів
Вчені зі Швеції і США з'ясували, що гучність музики в закладах харчування може впливати на те, які страви замовляються. Чим голоснішим був звуковий супровід, тим більше людей вибирали висококалорійні і шкідливі страви — солодощі та червоне м'ясо. Дослідницьку роботу опубліковано в журналі Journal of the Academy of Marketing Science, розповідає портал Naked Science.
Дослідники провели експеримент в одному з кафе Стокгольма. Вчені опитали працівників кафе про те, який рівень гучності фонової музики вони вважають найбільш прийнятним. З'ясувалося, що комфортний діапазон знаходиться між гучністю в 50 і 75 децибел: перший показник приблизно дорівнює гучності розмовної мови, другий — максимальному шуму пральної машини.
Чим голоснішим був звуковий супровід, тим більше людей вибирали висококалорійні і шкідливі страви — солодощі та червоне м'ясо
Протягом тижня вчені провели два експерименти: у середу в кафе програвали фонову музику з одних і тих самих пісень на гучності в 55 децибел, в п'ятницю — 70 децибел. Всі страви меню вчені розділили на корисні, шкідливі і нейтральні.
У «тихий» день корисні страви вибрали 32% відвідувачів, а шкідливі - 42%, нейтральні напої замовили 26%. Протягом «гучного» дня корисну їжу замовляли 25% людей, шкідливу вибрали 52%, а напоями обмежилися 23%.
Потім вчені провели лабораторний психологічний експеримент, перед яким двом групам учасників вмикали класичну музику на гучності 50 і 70 децибел, а третя (контрольна) група очікувала початку досліду в тиші. Добровольці пройшли «відволікаюче» опитування про своє навчання, потім їх запитали, яке блюдо вони б хотіли з'їсти прямо зараз - фруктовий салат або шматок шоколадного торту. У групі, яка слухала тиху музику, фрукти вибрали 86%, а в «гучній» групі — лише 56%.