Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Як правильно «поховати» зламану іграшку? (відео)

На песиків очікує жалобна церемонія.

Вокруг Света.

Як правильно «поховати» зламану іграшку? (відео)

Японці «відспівують» зламаних собак-роботів у буддійському храмі

Один із храмів у передмісті Токіо надає невтішним господарям послуги з відспівування роботів-собак AIBO. Ці похорони схожі на будь-яку іншу традиційну жалобну церемонію — з обов'язковим курінням ладану, мірними ударами в гонг, читанням сутр і молитвами про мирний перехід душі покійного. Адже японці щиро вважають, що у цих електронних цуценят є душа. Про це розповідає Вокруг Света.

 AIBO, перша у світі іграшкова собака зі штучним інтелектом, була створена компанією Sony в 1999 році

AIBO, перша у світі іграшкова собака зі штучним інтелектом, була створена компанією Sony в 1999 році. Перша партія іграшок — 3000 штук — була розпродана за 20 хвилин. І це не зважаючи на високу ціну — 250 тисяч ієн ($ 2000). Всього було випущено близько 150 тисяч роботів-собак.

Однак в 2006 році компанія перестала виробляти робопсів, а також підтримувати оновлення програмного забезпечення. Природно, що багатьох AIBO чекала неминуча «смерть».

Сьогодні власники AIBO, яких вже неможливо полагодити, відсилають електронних вихованців в компанію A FUN, яка займається ремонтом застарілих моделей. Але перш, ніж собак розберуть на деталі, їм влаштовують пишні проводи. «У всіх речей є душа», - каже настоятель храму Кофукудзі.

 

Telegram Channel