Невдовзі зі словами “Христос воскрес” сядемо за святковий стіл розговітися. Неодмінно буде на ньому паска. Приготувати її можна за різними рецептами...
Невдовзі зі словами “Христос воскрес” сядемо за святковий стіл розговітися. Неодмінно буде на ньому паска. Приготувати її можна за різними рецептами.
ПАСКА НА ЖОВТКАХ 1/4 склянки молока, 10 грамів сухих дріжджів або 50 грамів звичайних, чотири жовтки, дві склянки борошна, півсклянки цукру, третина чайної ложки солі, три столові ложки олії або розтопленого вершкового масла, чверть склянки родзинок і дрібно порізаної кураги, трішки апельсинових цукатів, ваніль. До молока додати чайну ложку цукру і розчинити дріжджі. Поставити в тепле місце до утворення опари. Яєчні жовтки розтерти з цукром, сіллю і ваніліном до білого кольору, вмішати масло. До масляно-яєчної суміші влити дріжджі, добре розмішати, всипати борошно і замісити м’яке тісто. Поставити в тепле місце, щоб підійшло удвічі. До нього додати родзинки і цукати, вимішати і викласти у форму, заповнивши її наполовину висоти. Змастити олією, обсипати борошном і поставити в тепле місце. Коли тісто підросте до країв форми, поставити у розігріту до 180 градусів духовку. Випікати до готовності. Готову паску прикрасити. До речі, замість апельсинових цукатів можна використати свіжі апельсинові шкірки. Але їх треба хоча б день відмочувати у холодній воді, щоб зникла гіркота. Потім підсушити, аби не було зайвої вологи. ПОЛЬСЬКА Ретельно перемішайте склянку гарячого молока, дві склянки теплих вершків, 600 грамів борошна. Дайте масі прохолонути. Додайте розведених у невеликій кількості теплого молока 50 грамів дріжджів і два яйця, перемішайте і, прикривши тісто полотняною серветкою, поставте у тепле місце для бродіння. Коли тісто підійде, додайте 8 жовтків, розтертих з 400 грамами цукру, 8 білків, збитих з такою ж кількістю цукру, перемішайте масу, досипте борошна, дайте тісту підійти. Потім його старанно збийте, покладіть у змащену маслом і посипану борошном форму, заповнивши її до половини. Дайте тісту піднятися. Випікайте при температурі 180 градусів до готовності. ЗАВАРНА Дві склянки борошна, третина склянки молока (плюс три столових ложки для розведення дріжджів), 40 грамів дріжджів, 4 яйця, 100 грамів цукру, 50 грамів масла, чверть склянки родзинок, три столові ложки посічених горіхів, столова ложка коньяку, цукрова помадка. Третину склянки молока скип’ятити і влити у миску, додати чверть склянки борошна. Розмішати масу, остудити. Дріжджі розвести в трьох столових ложках теплого молока і влити у заварене борошно, перемішати та поставити в тепле місце. В опару, що підійшла, додати яєчні жовтки, розтерті з цукром, збиті білки. Тісто має ще раз піднятися. Влити розтоплене масло, всипати решту борошна, замісити густе тісто. Добре його вимісити, додати родзинки і коньяк. Викласти в змащену форму, дати піднятися і пекти при температурі 200 градусів. ШОКОЛАДНА ОПАРА: 10 грамів дріжджів розвести у воді, щіпку борошна. ДЛЯ ТІСТА: 3 яйця, склянку борошна, третину склянки цукру, чверть ложки солі, 25 грамів шоколаду, столова ложка коньяку, дві столових ложки сухого червоного вина і стільки ж мелених житніх сухарів, ванілін, жменя родзинок. За бажанням — мелені кориця, горіхи. У теплій воді розчинити дріжджі і додати борошно. Має вийти густа, що тягнеться, маса. Поставити опару в тепле місце. Поки підходитиме, приготувати основне тісто. Жовтки розтерти з цукром, додати тертий шоколад, коньяк, вино, мелені житні сухарі, сіль, ванілін, горіхи, корицю. Опара має піднятися кілька разів. Отриману шоколадну масу змішати з нею і дати ще раз піднятися. Білки збити на круту піну. Додати до опарної суміші, а потім — борошно. Замісити тісто. В останню чергу всипати промиті родзинки. Форму змастити олією, обсипати борошном. Тісто викласти у форму, заповнивши її до половини висоти. Поставити в тепле місце, доки тісто не заповнить її повністю. Випікати при температурі 180 градусів близько 45 хвилин. ЩОБ ТІСТО ВДАЛОСЯ Аби правильно замісити тісто на паску, необхідно дотримуватися таких правил: для збивання білків слід використовувати емальований чи мідний посуд, але не алюмінієвий. Він має бути сухим і чистим. При розбиванні яєць жовток повинен залишатися цілим і не потрапляти в білок, інакше збити білки не вдасться. Збивайте їх спочатку повільно, поступово збільшуючи темп, і без перерв. В тісто додавайте, обережно помішуючи. Якщо робитимете це інтенсивно, то білки “осядуть” і паска вийде “забитою” і непропеченою. При з’єднанні сумішей додавайте легку суміш у важку, а не навпаки. Борошно перед замішуванням тіста слід кілька разів пересіяти: тоді воно насичується киснем і тісто буде пишним та ніжним. Перед додаванням до нього дріжджів їх необхідно розвести у невеликій кількості теплої води чи молока з цукром і борошном. Не кладіть у тісто багато масла, бо тоді паска не матиме форми і буде “забитою”. Важливо додати до тіста солі (приблизно 5 г солі на 500 г борошна). Вона підкреслює солодкий смак паски. Дрібну додають просто до тіста, а грубозернисту розчиняють у рідині, на якій замішують тісто. При випіканні духовка має бути помірно гарячою. Дверцята зачиняйте обережно, не грюкайте ними, інакше паска осяде.