Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Хотешові освятили могилу учасника визвольного руху

Освячення пам’ятника і панахиду провів Владика Луцький і Волинський Михаїл.

facebook/Галина Голубович

У Хотешові освятили могилу учасника визвольного руху

Освячення пам’ятника і панахиду провів Владика Луцький і Волинський Михаїл

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила член Ковельської міської філії «Союзу українок» Галина Голубович.

У селі Хотешів Камінь-Каширського району освятили пам’ятник на могилі отця Олександра Білецького. Син священника, він з 17 років став учасником Визвольного руху. Уродженець Житомирщини воював за незалежність України в лавах 4 -го кінного полку 4-ї Київської дивізії Армії УНР. Одержав ранг хорунжого.

Після закінчення бойових дій,навчався в духовній семінарії, а в 1924 році висвятився на православного священника. Пастирське служіння ніс на Волині, де активно займався просвітницькою діяльністю, викладав у місцевій школі, організував при храмі недільну школу для дітей та великий церковний хор для молоді. Богослужіння і проповіді проводив українською мовою. У Хотешові в 40-х роках був потужний осередок ОУН. Отець Олександр мав тісні контакти з учасниками цієї партії.

26 квітня 1943 року на другий день Великодня під час звершення святкової Літургії його розстріляв червоний партизан, який верхи на коні ввірвався в храм та наказав усім лягати, а священника вбив. Отцю Олександру виповнилося 40 років. 

26 квітня 1943 року на другий день Великодня під час звершення святкової Літургії його розстріляв червоний партизан, який верхи на коні ввірвався в храм та наказав усім лягати, а священника вбив. Отцю Олександру виповнилося 40 років. У 1947 році усю його сім’ю репресували і вивезли до Сибіру. 

Храм, де була трагедія, стоїть і понині, щоправда, вона належить до УПЦ МП. Освячення пам’ятника і панахиду провів Владика Луцький і Волинський Михаїл із священниками Камінь-Каширського, Ратнівського та Старовижівського районів. Учасником заходу став родич отця Олександра Олександр Сидорук, який приїхав із Києва. Організатором виготовлення та встановлення пам’ятника є благодійний фонд "Героїка" за кошти благодійного фонду Івана Омелянюка "Майбутня Волинь-Україна".

Директор Камінь-Каширського народного краєзнавчого музею Наталія Пась зазначила, що до спорудження пам’ятника долучилися також камінь-каширські підприємці Анатолій Сверба та Сергій Панасюк.

 

 

Telegram Channel