Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Білі чорниці – в маневицьких лісах

Лишається сподіватись, що білі чорниці такі ж корисні, як і звичайні.

Фото Юлії Музики

Білі чорниці – в маневицьких лісах

Щедрі маневицькі ліси можуть нас не лише годувати, а й дивувати. В цьому переконалися місцеві жителі, яких цьогоріч звичайний чорничник вразив ягодами-альбіносами

Про білі чорниці вже якось доводилось чути – така «екзотика» з'явилась у лісах Камінь-Каширщини. Та трохи дивно це звучало.  Чорниці і не чорні? Може це інші ягоди? А може вони просто ще не достигли чи виросли в гущавині?

На вигляд вона нагадує  недостиглу, а на смак – солодку спілу чорницю. Ягоди  крупніші, мають трішки зеленкуватий відтінок і подекуди розцяцьковані червоними краплинками. Лишається сподіватись, що білі чорниці такі ж корисні, як і звичайні.

Як дізналася в мережі Інтернет, білої чорниці як різновиду рослин в природі не існує. Таку мутацію називають альбінізмом – генним збоєм, внаслідок якого, наприклад, втрачається природнє забарвлення  волосся, шкірних покривів, райдужної оболонки ока у людей. Бувають і тварини та птахи-альбіноси. Звідси і такий знайомий  нам вислів як «біла ворона».  Хоча в  природі ворони-альбіноси велика рідкість, оскільки їх, як правило, закльовують їхні ж родичі. А в представників флори такі мутаційні явища спостерігаються найрідше.  

Та що й справді ростуть у нас ці білі чорниці, ще й на звичайному чорничнику, переконалася, потримавши в руках цю дивну рослину, на острівці якої збирачі ягід натрапили поблизу Маневич. На вигляд вона нагадує  недостиглу, а на смак – солодку спілу чорницю. Ягоди  крупніші, мають трішки зеленкуватий відтінок і подекуди розцяцьковані червоними краплинками. Лишається сподіватись, що білі чорниці такі ж корисні, як і звичайні.

Юлія МУЗИКА

Telegram Channel