
Такими є наслідки глобального потепління.
Екзотичні фрукти наступають!
До традиційних культур, які вирощують українські фермери, невдовзі можуть додатися хурма, зізіфус, гранат, фізаліс, азіміна, пепіно та багато інших «заморських» культур
Науковці прогнозують садівникам значне розширення садів під непопулярні в Україні плоди через зміни в кліматі. Про це розповідає портал AgroNews.
За словами доктора сільськогосподарських наук, професор кафедри рослинництва та садово-паркового господарства Миколаївського національного аграрного університету Михайла Федорчука, за останні 20 років середньорічна температура повітря зросла на 0,8 градуси за Цельсієм, а кліматичні зони змістилися на 250 кілометрів з півдня на північ.
Висновок від науковців – сільське господарство однозначно має пристосовуватися до кліматичних змін.
Відтак південь України стане сприятливим для вирощування зізіфуса, або китайського фініка, унабі. Рослина пізно цвіте і не боїться травневих заморозків. Також експансію українських садів почнуть пепіно – динні груші. Їхнє вирощування не відрізняється від вирощування помідорів, перцю чи баклажанів. Щоправда, культивувати рослину потрібно в теплицях з необхідним мікрокліматом, а вже потім переносити у відкритий грунт.
Висновок від науковців – сільське господарство однозначно має пристосовуватися до кліматичних змін. Адже один з кроків до зберігання життєздатності підприємства та рентабельності виробництва - це перехід на нові види культур.
