Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Майнова комісія ініціює перевірку законності ремонту за бюджетні кошти

Комісія рекомендувала звернутися в правоохоронні органи та передати приміщення на баланс облради.

volynrada.gov.ua

Майнова комісія ініціює перевірку законності ремонту за бюджетні кошти

Йдеться про приміщення Музею волинської ікони на вулиці Ярощука, 6

На  засіданні постійної комісії з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області розглядалося питання щодо ситуації, яка склалася з ремонтом приміщення на вул. Ярощука, 16 в Луцьку. Наразі воно - на балансі Музею волинської ікони, який входить до мережі Волинського обласного краєзнавчого музею, інформує Волинська обласна рада.

За інформацією, заступника керуючого справами-начальника відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності Мирослави Якимчук  у свій час приміщення використовувалося як житлове, після цього, у період з 2005 по 2013 рік було  на балансі санаторію "Пролісок". З 2013 року воно передане для потреб Музею Волинської ікони для збереження фондів.

Втім, музейники заявили про потребу в проведенні ремонтних робіт.  В обласному бюджеті 2017 року обласна рада передбачила на ці потреби 1,3 млн грн. Разом з тим, у порядку контролю в частині реалізації виділених коштів на капремонт приміщення Музею, працівниками виконавчого апарату обласної ради було виявлено ряд недоліків і відхилень від затвердженого Робочого проекту на проведення ремонтних робіт. В зв'язку з цим, питання було винесене за засідання майнової комісії.

В обласному бюджеті 2017 року обласна рада передбачила на ці потреби 1,3 млн грн. Разом з тим, у порядку контролю в частині реалізації виділених коштів на капремонт приміщення Музею, працівниками виконавчого апарату обласної ради було виявлено ряд недоліків і відхилень від затвердженого Робочого проекту на проведення ремонтних робіт. В зв'язку з цим, питання було винесене за засідання майнової комісії. 

Завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва розповіла, що частина приміщення була вражена грибком, а після того, коли почалися ремонтні роботи виявили й інші пошкодження стін. Така інформація викликала здивування у депутата обласної ради Валентини Касарди, яка керує санаторієм "Пролісок". Вона запевняє, що після господарювання оздоровниці приміщення було передане в хорошому стані.

У ході засідання комісії також виявилося, що підрядником виконання ремонтних робіт за бюджетні кошти є брат чоловіка завідувачки музею.

За інформацією керуючого справами виконавчого апарату обласної ради Дмитра Дубняка роботи проводилися в обхід тендерних процендур і з суттєвим відхиленням від робочого проекту. Документ готувався в КП "Волиньпроект" обласної ради і його автор не погоджується  на коригування після самовільного виконання робіт підрядником, бо вважає, що вони зроблені неякісно і без забезпечення специфічних вимог до приміщень, в яких мають зберігатися фонди Музею.

Депутат Сергій Слабенко запропонував, аби цю інформацію перевірили правоохоронні органи та підрозділ Державної архітектурно-будівельної інспекції, оскільки йдеться про освоєння бюджетних коштів.

Тетяна Єлісєєва уточнила, що в приміщенні на Ярощука,16 збиралися зберігати відреставровані пам'ятки та переселити реставраціну майстерню. Вона заявила, що приміщення музею дуже потрібне. З цим погоджується й депутат Вячеслав Рубльов, але він  має чимало питань до керівництва музею. Насамперед, йдеться про те, що ремонт не ініціювався упродовж багатьох років, приміщення не опалювалося і, відповідно, руйнувалося. Крім того, в пана Рубльова є питання до якості проведення ремонтних робіт і до окремих самовільних рішень підрядника. Він запропонував підтримати пропозицію Сергія Слабенка, а також передати приміщення на вул. Ярощука,16 в Луцьку до КП "Управління будинком обласної ради" для забезпечення фахового завершення ремонтних робіт. Він також заявив, що після проведення перевірок та аналізу їх результатів, можна буде знову повернути приміщення музею.

Втім, на пропозицію про передачу приміщення  гостро відреагували депутати Сергій Слабенко, Валентина Касарда та Святослав Кравчук. Вони наполягали, аби приміщення залишилося в користуванні Музею волинської ікони, але паралельно виступали за те, аби правоохоронні та контролючі органи сказали своє слово щодо якості виконання ремонтних робіт. Сергій Слабенко висловив припущення, що в обласній раді працюють над намірами виставити приміщення на приватизацію.

"До честі нинішньої каденції обласної ради не було прийнято жодних рішень щодо відчуження чи приватизації комунального майна", - різко відреагував на сказане паном Слабенком депутат Вячеслав Рульов. Така ж позиція і в першого заступника голови обласної ради Олександра Пирожика. Більшість комісії підтримала пропозиції Вячеслава Рубльова.

Telegram Channel