Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Масове звільнення медиків з ОХМАТДИТу загрожує колапсом у лікуванні онкохворих дітей

Коли шкода більше своїх керівників, ніж смертельно хворих дітей.

dodlive.mil

Масове звільнення медиків з ОХМАТДИТу загрожує колапсом у лікуванні онкохворих дітей

З відділення трансплантації кісткового мозку національної лікарні звільняються майже всі лікарі

Таким чином вони відреагували на звинувачення у корупції завідувачки центру дитячої онкогематології та керівника відділення, йдеться в сюжеті ТСН.

Батьки дітей, які у тяжкому стані після трансплантації перебувають у стаціонарі, переживають, що можуть взагалі залишитися без медичної допомоги. Нині там у стаціонарі перебуває десять пацієнтів. Їм неможна переходити в інші лікарні та навіть вихід у коридор – це ризик.

«Що буде далі з моєю дитиною? Я в розпачі. Я не знаю, що робити», – зізнається одна з мам.

Дитячі гематологи написали заяви про звільнення – таким чином вони підтримали колишню очільницю центру дитячої онкогематології Світлану Донську і завідувача відділення трансплантації кісткового мозку Олега Рижака. Адміністрація лікарні ОХМАТДИТ звільнила їх через порушення в роботі. «Ми команда. Немає команди – немає трансплантації», – пояснила одна з лікарів. Реорганізацію центру медики назвали незаконною та спричиненою лише наміром усунути від посад певних людей. Світлані Донській запропонували посаду лікаря-гематолога в поліклініці, яку вона відкинула, а завідувачу відділення оголосили дві догани і звільнили. «Офіційне формулювання: за системне порушення трудової дисципліни», – пояснив Олег Рижак.

Олександр Лисиця – єдиний лікар, який не підтримує колег і не звільняється. Він пояснює, що більше, ніж за корпоративну єдність, переживає за своїх пацієнтів і не відчуває права покинути їх напризволяще.

Адміністрація лікарні ОХМАТДИТ переконує, що порушення знайшли у ході перевірки. Зокрема, на складах ОХМАТДИТу зіпсувалося препаратів на півмільйона доларів. На 2 млн гривень закуповувалися комплекти для сепарації крові, які неможливо було використати через несправне обладнання. Рижаку головний лікар ОХМАТДИТУ також закидає скарги батьків, з яких вимагали гроші за госпіталізацію та наявні ліки.

Пані Олеся в ОХМАТДИТІ лікувала свого сина. Вона каже, що у відділенні трансплантації кісткового мозку не було нічого – купували своїм коштом навіть фізрозчин. «Хімія наша, 127 тисяч. Ми продали все, що у нас було», – розповіла жінка.

На все лікування пішло півмільйона гривень, але син помер два роки тому в реанімації. Жінка каже, що крім ліків обов’язковим у відділені була так звана подяка лікарям.

«Після хімії як подякувати треба? Не менше двох тисяч – це було нам сказано. Своєму лікарю давала і Рижаку давала», – свідчить мама пацієнта.

До поліції вона не зверталася, бо вважала, що сама нічого не доведе. Рижак визнає, що суми батькам називав, але лише тому, що дітей не було чим лікувати.

«Те, чого не достає, батькам доведеться купувати, і вони питають скільки нам треба грошей. Їм озвучуються ці суми», – пояснив звільнений медик.

Попри гучні заяви, наразі лікарям не висунуто офіційних обвинувачень у корупції. У МОЗі переконують, що розслідуванням зловживань займається національна поліція. За інформацією ТСН, столична прокуратура працює над двома кримінальними справами стосовно ОХМАТДИТу.

Відділення трансплантації кісткового мозку було єдиним, де дітям робили пересадку від частково сумісних рідних донорів. Тепер цей процес може повністю зупинитися. З референтної лабораторії звільнилися шість працівників. Олександр Лисиця – єдиний лікар, який не підтримує колег і не звільняється. Він пояснює, що більше, ніж за корпоративну єдність, переживає за своїх пацієнтів і не відчуває права покинути їх напризволяще.

У МОЗ переконують, що частину навантаженнь лабораторії центру дитячої онкогематології візьмуть на себе інші українські лабораторії. А з лікарями-гематологами ведуть перемови як в українських, так і європейських лікарнях.

«Зокрема з лікарями з Естонії, які уже згодилися і дистанційно консультувати, і приїхати за потреби. ОХМАДИТ запрошує працівників з України», – пояснюють медики.

На вирішення проблеми є тиждень. Через сім днів набирають чинності заяви на звільнення гематологів.

Джерело: УКРАЇНА LIVE
Telegram Channel