Курси НБУ $ 41.50 € 46.45
Гнідавський цукровий завод вже у вересні прийматиме буряки від волинських аграріїв

ПАТ «Гнідавський цукровий завод» надійно забезпечує своєю продукцією не лише споживачів Волинської, Рівненської областей, а й інших регіонів Західної України

rama.com.ua

Гнідавський цукровий завод вже у вересні прийматиме буряки від волинських аграріїв

Працюючи на давальницькій сировині, Гнідавський цукровий завод сформував у аграріїв інтерес до вирощування солодких коренів для підприємства завдяки відповідним умовам-стимулам

Як повідомляє Гнідавський цукровий завод на сайті, це єдине в Україні підприємство галузі, яке не має власної сировинної бази. Голова правління товариства Ростислав Новосад у цьому не вбачає нічого поганого: «Наші досягнення грунтуються на усвідомленні того, що ми можемо зробити, виходячи із сьогоднішніх можливостей. Просто «входимо в проблематику» господарств-партнерів: вони, наприклад, зацікавлені у швидкому вивільненні певних бурякових площ, аби вчасно засіяти їх озимими. Тому ми від таких аграріїв приймаємо солодкі корені в першу чергу, ще й у вересні. І приймаємо їх до листопада. Господарства  встигають зібрати вирощене, ще й про майбутній урожай подбати».

Звісно, великі бурякові кагати, які на заводі виростають у вересні, не дуже добре для підприємства  але власні незручності підприємство компенсує за допомогою організованої продуктивної роботи. До речі, в Європі теж жоден цукровий завод не має власних аграрних цехів. Солодкі корені їм постачають фермери.

Просто «входимо в проблематику» господарств-партнерів: вони, наприклад, зацікавлені у швидкому вивільненні певних бурякових площ, аби вчасно засіяти їх озимими. Тому ми від таких аграріїв приймаємо солодкі корені в першу чергу, ще й у вересні. І приймаємо їх до листопада. Господарства  встигають зібрати вирощене, ще й про майбутній урожай подбати».

За оцінками фахівців, ПАТ «Гнідавський цукровий завод» випускає 90% продукції європейської якості. Це значить, що луцький цукор за забарвленістю, чистотою, вмістом цукрози та за грануляційними параметрами відповідає кращим закордонним зразкам. Під час сезону на підприємстві працюють близько 900 чоловік. Але на відміну від інших цукрових заводів, лучани не зупиняють виробництво і взимку. У міжсезоння 300 працівників на спеціальному обладнанні випускають тут 12 видів іншої продукції. Наприклад, запатентований природний цукор, в якому залишаються корисні для людини мінерали, амінокислоти. Кажуть, з ним приємно пити в прикуску чай, каву. До речі, лучани — єдині в Європі виробляють цю жовту солодку продукцію з цукрових буряків.

Одне слово, завод готовий задовольнити потреби найвибагливіших споживачів, через що його продукція — затребувана кондитерською промисловістю компаній «Нестле», «Світоч», «Кока-Кола». «Потужності заводу з кожним роком зростають, — підкреслює керівник підприємства. — І якщо на початку 2000-х ми переробляли близько 200 тисяч тонн сировини, то минулого року — понад 500 тисяч тонн. Кількості виробленого солодкого товару вистачає не лише для того, щоб повністю забезпечити потреби Волинської області (споживання, яке декларується на Волині, становить 35 тисяч тонн цукру на рік), а й інших регіонів Західної України. Україна — аграрна держава. Ми спокійно можемо продавати солодку продукцію за кордон.

Telegram Channel