Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Греко-католики Волині відзначили 10-ліття відновлення церковних структур

Екзарх Луцький Йосафат Говера.

lutsk-ugcc.org.ua

Греко-католики Волині відзначили 10-ліття відновлення церковних структур

Про роль УГКЦ у сьогоднішньому житті держави засвідчила присутність на урочистій академії голови Волинської облдержадміністрації Олександра Савченка та секретаря Луцької міської ради, виконувача повноважень міського голови Григорія Пустовіта

Перший ювілей відновлення діяльності УГКЦ на Волині після виходу церкви з підпілля віруючі та духовенство відзначили в Палаці культури Луцька. Організатори свята намагалися створити в залі атмосферу краси та духовності, і це вдалося завдяки майстерному оформленню сцени та чудовому виступу камерного оркестру «Кантабіле». Крім того, великим подарунком для греко-католиків Волині став приїзд владики Бучацького, єпископа УГКЦ Григорія Григорака. В минулому його високопреосвященство був монахом луцького монастиря Святого Василія Великого, який своєю вірою, мудрими проповідями, добрим ставленням заслужив велику людську шану.

На Волині зареєстровано 30 парафій УГКЦ і ще 9 чекають закінчення реєстраційних процедур.

Відновлення церковних структур на Волині почалося у 2008 році після того, як екзархом Луцьким став єпископ Йосафат Говера. На цей пост його рекомендував світлої пам’яті блаженний Любомир Гузар. До речі, сам владика Гузар у 1970-их роках також був єпископом Луцьким, якого призначив патріарх Йосип Сліпий. На посту екзарха Йосафат Говера надав церковному життю в регіоні новий імпульс: почалося будівництво храмів і каплиць, засновано нові парафії. Якщо у 2008 році на всю область було лише уніатських душпастирів, то сьогодні їх 35. На Волині зареєстровано 30 парафій УГКЦ і ще 9 чекають закінчення реєстраційних процедур.

Роль греко-католицької церкви в історії України підкреслили представники влади. Олександр Савченко наголосив, що УГКЦ стоїть на перших ролях, допомагаючи українській армії, волонтерам укріпити наші рубежі. А Григорій Пустовіт нагадав, що греко-католицька церква першою звернулася до Бога українською, тим самим підкресливши, що ми є гідною нацією і маємо право на спілкування з Творцем рідною мовою.

Telegram Channel