Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Головний волинський греко-католик запросив додому журналістів (фото, відео)

Йосафат Говера зустрічав журналістів як гостинний господар.

Олександр ДУРМАНЕНКО

Головний волинський греко-католик запросив додому журналістів (фото, відео)

Екзарх Луцький УГКЦ Йосафат Говера влаштував для кореспондентів провідних ЗМІ нашого краю гостини в заміській резиденції в селі Милуші Луцького району

 Заміська резиденція Екзарха Луцького владики Йосафата.

Заміська резиденція екзарха Луцького владики Йосафата.

 51-річний Йосафат Говера приїхав на Волинь десять років тому з Тернопільщини, де був ректором духовної семінарії. За свій вік владика багато вчився сам та вчив інших: має два богословських ступені, отримані після закінчення Люблінського католицького університету та Папського східного інституту в Римі.

 Розмова затягнулася аж на дві години.

Розмова затягнулася аж на дві години.

 Йосафат Говера став першим єпископом УГКЦ за останні півстоліття, котрий постійно живе на Волині. Такої людини в нашому краї не було тривалий час, точніше відтоді, як спершу Російська імперія у ХVІІІ столітті, а потім радянська влада у ХХ ліквідувала УГКЦ. На цей пост владику Йосафата рекомендував блаженніший Любомир Гузар, відводячи йому роль першопроходця в краї, що колись був греко-католицьким, і в якому зараз живе чимало нащадків уніатів.

Кабінет Екзарха Луцького УГКЦ.
Кабінет екзарха Луцького УГКЦ.

 Ім’я Йосафат — особливе для духовенства УГКЦ. Так звався перший святий церкви Йосафат Кунцевич, уродженець Володимира-Волинського, якого за прихильність до унії по-звірячому вбили. Носячи ім’я Йосафат, екзарх Луцький також робить непросту справу розбудови католицької церкви східного обряду у переважно православному середовищі Волині.

Владика частував гостей традиційними галицькими пляцками.
Владика частував гостей традиційними галицькими пляцками.

 В довгій і цікавій розмові з журналістами, яких екзарх по-батьківськи смачно нагодував, вони почули багато цікавого з історії УГКЦ та про самого владику. Зокрема і про те, що вплинуло на його життєвий вибір стати священиком.

Telegram Channel