Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Литовські археологи хочуть досліджувати Литовеж

Учасники семінару оглянули городище на березі Західного Бугу.

Олексій Златогорський

Литовські археологи хочуть досліджувати Литовеж

У цьому селі Іваничівського району вони разом з українськими колегами провели науковий семінар

Під патронатом ректорату Східноєвропейського національного університету ім.Лесі Українки та за сприянням Литовезької об’єднанної територіальної громади у Литовежі Іваничівського району відбувся науково-практичний українсько-литовський семінар «Балтійський аспект в археологічних дослідженнях на Волині».

Сама назва села від «литовської вежі» дає значний поштовх для спільних наукових досліджень українців та литовців.   

У ньому взяли участь науковий керівник проекту Сергій Панишко, координатор проетку Тетяна Мамчич, литовські археологи Елєна Пранцкенайте, Рокас Краняускас (Клайпедський університет), старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Андрій Петраускас, волинський археолог Олексій Златогорський, краєзнавець Анатолій Швед, голова Литовезької ОТГ Іван Іванчук, секретар Литовезької ОТГ Олена Касянчук, депутат Литовезької ОТГ Іван Романюк.

Литовеж відомий своєї історією і багато з дослідників пов’язують його з літописним Всеволожем та подіями так званої «волинської» війни 1097 року. Сама назва села від «литовської вежі» дає значний поштовх для спільних наукових досліджень українців та литовців. Ще у жовтні 2015 р. геофізичні дослідження на городищі Литовеж провела група Київського національного університету ім.Тараса Шевченка під керівництвом Ксенії Бондар, яка виявила сліди вежі, що існувала на городищі у литовській період.

Литовеж відомий своєї історією і багато з дослідників пов’язують його з літописним Всеволожем та подіями так званої «волинської» війни 1097 року.

Елєна Пранцкенайте та Рокас Краняускас відомі вже в наукових колах Волині. Саме вони за сприяння Тетяни Мамчич провели дослідження 3-D сканером маневицького човна і їхні результати – найповніше дослідження унікальної пам’ятки на сьогоднішній день. У Литві вони відомі завдяки дослідженню поселення бронзового віку на палях на озері Лаукесас, а Рокас Краняускас свого часу вивчав міста інків у Перу.

Відомий в Україні та і на Волині археолог Андрій Петраускас, який десятиріччя у невеликому поліському містечку Олевську проводить археологічні дослідження та експериментальні відтворення давньоруського гончарства, металургії, медоваріння, будівництва човнів (зокрема, і репліки маневицького човна). Петраускас розробив і програму спільних досліджень на городищі, що також передбачає не лише археологічне дослідження, але й підводні дослідження, впровадження експериментальної археології, популяризації литовезького городища.

А ініціаторами проведення досліджень на городищі у Литовежі є Сергій Панишко та Анатолій Швед, які останні десять років шукають підтримки. І їм назустріч цьогоріч іде громада Литовезької ОТГ.

Ініціаторами проведення досліджень на городищі у Литовежі є Сергій Панишко та Анатолій Швед. 

У рамках семінару дослідники та представники громади обговорили напрямки роботи. Зокрема, передбачено найближчим часом видати матеріали семінару, затвердити програму досліджень. На наступний рік заплановані археологічні та підводні дослідження, які можуть тривати не один рік. 

Учасники семінару також відвідали відомі пам’ятки Волині у Володимирі-Волинському, Любомлі, Шацьку, Жидичині, Луцьку, Олиці, Клевані та Дубно. І литовськсі, і українські дослідники дякують литовезькій громаді за щирий прийом та сприяння роботі семінару і сподіваються на продовження співпраці, яка сприятиме і популяризації історичної спадщини двох народів, і покращенню іміджу ВОлині та Литовежа зоврема. 

 

Олексій ЗЛАТОГОРСЬКИЙ

Telegram Channel