Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
В арсеналі поліції може з'явитися нова «зброя»

Точність визначення - 92%.

Вокруг Света.

В арсеналі поліції може з'явитися нова «зброя»

Науковці встановили, що за аналізом крові можна визначити, чи добре людина виспалася

За даними дослідників, брак навіть декількох зайвих годин відпочинку підвищує ризик ДТП майже вдвічі. Про це розповідає Вокруг Света.

Британським медикам вдалося ідентифікувати в крові біомаркери, які дозволяють діагностувати гостру нестачу сну і попередити пов'язані з ним ризики. Для участі в експериментах були відібрані 36 здорових добровольців, у яких забирали зразки крові після безсонної ночі або тижня хронічного недосипання (менше шести годин сну). З крові виділяли матричну РНК (мРНК) - порівняно короткі фрагменти, синтезовані з активних генів для виробництва білків, - щоб серед них виділити характерні біомаркери, здатні вказати на брак сну.

 Британським медикам вдалося ідентифікувати в крові біомаркери, які дозволяють діагностувати гостру нестачу сну і попередити пов'язані з ним ризики.

Комп'ютерна програма, яка використовує складні статистичні методи і штучний інтелект, ідентифікувала в цілому 68 генів, за станом яких можна з високою вірогідністю (92 відсотки) говорити про гостру нестачу сну. Точність передбачення хронічного недосипання виявилася набагато нижчою — лише 57 відсотків. Це пов'язано з тим, що для визначення цього стану потрібно заздалегідь мати зразок крові тієї ж людини після достатньої кількості сну, що в рамках експерименту виявилося неможливим.

Telegram Channel