
Зимою картопля може дуже зрости в ціні.
Цьогоріч її багато, але якість засмучує!
Надзвичайна врожайність картоплі в Україні в сезоні-2018 знівельована її низкою якістю. Картоплярі за безцінь здають врожай на крохмальні заводи, де утворилася справжня черга
Про це, як розповідає портал Agronews, повідомила низка виробників українського другого хлібу.
«Всі говорять, що в Україні висока врожайність картоплі у 2018 році. Однак цей фактор повністю нівельовано поганою якістю бульби... До цього додалися погодні фактори: в одних регіонах була посуха, яка не дала зав`язатися належній кількості бульб під кущем, потім у липні випала завелика кількість опадів, що не дозволило увійти в поле оприскувачам. Більшість господарств уже викопали по півврожаю і з’ясувалося, що він уражений грибковими бактеріозами, фузаріозом, сухою столонною гниллю тощо», - говорять і виробники, і трейдери.
На думку виробників, цілком реально, що через погану якість врожаю зимою цінова кон’юнктура ринку може серйозно змінитися - ціни порадують агрономічно кваліфікованих виробників.
За словами співрозмовників, далеко не всі виробники картоплі закладають картоплю у сховища, тому що вона не якісна і не збережеться. Картопля транзитом із поля прямує прямо на крохмальні заводи, які зараз перевантажені, працюють на повну потужність. «На крохмальних заводах утворюються справжні черги, люди записуються наперед, щоб здати картоплю», - говорять фахівці.
Закупівельні ціни крохмальних заводах на картоплю не можуть бути високими через низьку крохмалистість столової бульби, яка коливається в межах 9-14%. За таку сировину крохмальщики платять 0,9-1,3 гривні за кілограм. Очікувані крохмальвмісткі сорти на переробку великими партіями ще не надходили
На думку виробників, цілком реально, що через погану якість врожаю зимою цінова кон’юнктура ринку може серйозно змінитися - ціни порадують агрономічно кваліфікованих виробників. «Цілком реально, що в грудні на ринку залишиться не так багато якісної картоплі. Господарства, які навчилися вирощувати якісну продукцію, не займаються реалізацією з поля, звантажують картоплю в сховища, закривають їх і розпочнуть торгівлю тільки в середині лютого, сподіваючись на гідну оплату своєї праці», - резюмувало джерело.
