Курси НБУ $ 42.04 € 48.98

НАСІННЯ З ВЛАСНОГО ГОРОДУ

Чимало городників використовують для сівби своє насіння. Правда, дехто збирає й насіння з гібридів. А воно, як відомо, в другому поколінні не передає властивості сорту. Для того, щоб мати високоякісне насіння, треба...

Чимало городників використовують для сівби своє насіння. Правда, дехто збирає й насіння з гібридів. А воно, як відомо, в другому поколінні не передає властивості сорту.
Для того, щоб мати високоякісне насіння, треба відбирати типові для сорту рослини або плоди, в яких немає ознак захворювання, до того ж, крупні, високоврожайні. Збирати насіння варто лише від достиглих плодів або рослин і не розкладати його під час сушіння товстим шаром.
Якщо вибираєте насіння з огірка, розріжте його вздовж і виберіть желеподібну масу, залишивши ту, що ближча до хвостика. Як правило, там знаходяться слабкіші насінини.
Масу з насінням потрібно промити у воді декілька разів. Найкраще в підсоленій. Потім насіння викладають для просушування на сіточку. З неї його легше збирати. Готовий посівний матеріал обробляють рожевим розчином марганцівки, щоб знищити грибки, збудники хвороб. Знову сушать. Зберігати потрібно в щільно закритому посуді в прохолодному місці.
Стиглі томати розрізають упоперек, вичавлюють або вигрібають насіння ложкою у баночку. Правда, промивати його набагато складніше. Желеподібну речовину з насінням ліпше залити водою, розмішати й залишити на добу—дві. Після цього при помішуванні навколонасіннєва оболонка легко відділяється. Залишається процідити воду. Промити проточною водою, а потім марганцівкою зібране насіння. Для кабачків, баклажанів, іншої городини обов’язкова одна умова: перетримувати на корені насінник не слід. Ліпше дати йому достигнути в теплому сухому місці.
У моркви насіння збирають з центрального зонтика і зонтиків першого—другого порядків, коли вони побуріють. Із центрального зонтика воно найцінніше.
Telegram Channel