Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Експерти пояснили, чому на Буковині суттєво збільшилася кількість онкохворих дітей

Молодий буковинець

Експерти пояснили, чому на Буковині суттєво збільшилася кількість онкохворих дітей

У Чернівецькій області суттєво збільшився рівень захворюваності на онкологічні, пульмонологічні й серцево-судинні хвороби. Серед районів області найбільша кількість хворих – у Хотинському, Сокирянському й Кельменецькому

Про це 8 жовтня на засіданні круглого столу "Вплив використаних пестицидів на здоров’я та екологічний стан Буковини" повідомив директор громадської організації "Інститут соціальної ініціативи" Ілля Токаренко, повідомляє Молодий буковинець.

За його словами, збільшення рівня захворюваності пов’язане з використанням хімічних добрив.

"У цих районах найбільш розвинена аграрна промисловість і в них спостерігається значний негативний вплив на здоров’я населення, який, на думку фахівців, може бути спричинений неправильним та несумлінним використанням хімічних препаратів для захисту рослин".

Збільшення рівня захворюваності пов’язане з використанням хімічних добрив.

За словами експерта департаменту охорони здоров’я ОДА за фахом "Дитяча гематологія та онкологія" Михайла Гнатюка, на Буковині справді збільшується кількість онкохворих, зокрема дітей. І це стосується не тільки кількісного показника. Дитячий онколог підкреслює, що наразі чимало захворювань з’являються уже з мутаціями.

"Часто спостерігаємо онкозахворювання з мутаціями, коли уражений не один орган, а відразу декілька. Є діти, котрі хворіють на лімфому і при цьому мають ще й пухлини нирок та печінки. Медиків це давно занепокоїло. Ще у 2011 році, коли кількість вперше зареєстрованих онкохворих дітей у відділенні з 11 за рік зросла відразу до 28. А за 9 місяців 2018 року вперше виявлено уже 30 онкохворих дітей. Найбільше з них зареєстровано у Чернівцях, Хотинському та Сторожинецькому районах. У Кельменецькому районі кількість онкохворих дітей суттєво не збільшилась в цьому році, однак звідти останнім часом поступають діти з тромбоцитопенічними пурпурами (об’єднана назва групи захворювань, що характеризується зниженням числа тромбоцитів у крові та підвищеною кровоточивістю), яких раніше впродовж року нараховувалось максимум 15, а зараз 50-60 осіб.

При цьому турбує ще й те, що ці пацієнти майже не піддаються лікуванню. Про чинники ж можемо тільки здогадуватись. Може бути, що до такої ситуації з онкозахворюваннями призводять неправильна обробка садів, надмірна кількість автомобілів, різного роду опромінення тощо", – повідомив експерт з дитячої онкології.

Telegram Channel