
1 грам шафрану запорізького виробництва коштує 195 гривень (близько 7 доларів).
Запорізькі фермери почали вирощувати шафран
Шафран - найдорожчу і світі пряність - почала вирощувати родина фермера Кирила Кочергіна з села Матвіївка у Запорізькій області
Зараз фермери обробляють 9 тис. цибулин на 2 сотках, пише Агроньюз з посиланням на zanoza-news.com.
«Вирішили почати з малого, висадили близько 9 тис. цибулин. Штука в роздріб коштує близько 6-10 грн, залежить від розміру і ваги. Перш, ніж їх садити, ми підготували грунт.
Наш посушливий клімат шафрану підходить. Його можна просто посадити, не поливати, нічим не підживлювати. Посадка була на початку серпня, вже в 20-х числах вересня почали прокльовується листочки, а 1 жовтня зацвіли. Цвіте шафран близько місяця і лише восени, пік цвітіння триває 2 тижні», — розповідає Кирило Кочергін.
Щоб отримати 1 г спеції, потрібно зібрати близько 150 квіток. У кожній квітці 3 рильця, значить виходить в грамі приблизно 450 рилець. У пік цвітіння ми збираємо по 3-4 тис. квіток за день.
Збирає урожай родина своїми силами. «Щоб отримати 1 г спеції, потрібно зібрати близько 150 квіток. У кожній квітці 3 рильця, значить виходить в грамі приблизно 450 рилець. У пік цвітіння ми збираємо по 3-4 тис. квіток за день. Часу йде дуже багато, особливо щоб розібрати квітки і посушити, процес трудомісткий», — продовжує фермер.
Шафран — рослина багаторічна, тому за рахунок розмноження цибулин родина планує збільшити площі під шафраном.
Поки ж зі своєї ділянки фермери планують зібрати від 60 до 100 грам шафрану. Спецію реалізовуватимуть роздрібним покупцям. 1 грам шафрану запорізького виробництва коштує 195 гривень (близько 7 доларів). Світові ціни на шафран складають від 3 до 30-35 доларів за грам. Роздрібна ціна українського приблизно 7 доларів, оптова - 5-6. З кожним роком попит на український шафран зростає.
