Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Стобихівчани разом з дітьми страйкують на трасі. Що думає про це управління освіти?

Стобихівчани страйкують на трасі.

Фото з Фейсбука Володимира Бут-Гусаїма

Стобихівчани разом з дітьми страйкують на трасі. Що думає про це управління освіти?

Селяни вимагають оголосити тендер на побудову школи в їхньому селі

Жителі села Стобихівка Камінь-Каширського району 5 листопада вийшли разом з дітьми на трасу Ковель – Маневичі - Ягодин та готові перекрити дорогу.

Телефоном активісти повідомили, що вимагають, аби Департамент регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Волинської ОДА оголосив нарешті тендер на побудову школи.

О 13-й години батьки розпочали акцію, погрожують блокувати дорогу, доки ОДА не оголосить тендер.

"Вчителі стали заручниками ситуації, а діти змушені будуть відпрацювати, бо за законодавством, якщо вони без поважних причин пропустили 10 днів навчання, то батьків притягають до відповідальності і сьогодні поліція займається цим.

Ситуацію прокоментувала Людмила Плахотна, начальник управління освіти, молоді і спорту Волинської ОДА. Вона називає такі дії батьків шантажем, а ще – відкритим порушення Закону про освіту.

– Ці діти ризикують залишитися на повторний курс, бо вже два місяці не навчаються. Це — шантаж з боку батьків, мовляв, тільки нас слухайте. Замовником будівництва є місцеві органи влади і РДА, вони плануть кошти. Але і я , і голова РДА декілька разів там були і домовлялися з батьками, вони чемно дякують за участь, а потім не пускають дітей до школи. Ми розповідали, що вони втрачають, деякі батьки вже віддали школярів у інші навчальні заклади, бо їм треба складати ЗНО. Для цього виділили автобус. Вчителі отримують дві третини зарплати, як вимушений прогул, вони перебувають на території, але не в школі, бо батьки забрали ключі. Вчителі стали заручниками ситуації, а діти змушені будуть це все відпрацювати, бо за законодавством, якщо вони без поважних причин пропустили 10 днів навчання, то батьків притягають до відповідальності і сьогодні поліція займається цим.

Але найгірше, що в страйк втягнуті діти. І дорослі платитимуть штафи за це. Вони вимагають від держави і самі мають бути законослухняними.

Селяни знають, що надійшла нова проекно-кошторисна документація, процес іде, виділяються кошти, закладається будівництво школи у план Державного регіонального розвитку на 2019 рік, влада робить, але не одразу школа виросте. А батьків переконати не можна. Минулого року возила їх по сусідніх школах, вони бачили, що діти в Осівцях вчаться в значно гірших умовах, в Олениному батьки своїми силами добудовують, і тоді з понеділка стобихівські батьки одумалися й відправили дітей у школу. А тепер знову те саме.

Ми пропонували на час будівництва вчити дітей за 4 км у Карасині, але батьки не хочуть, сказали, що в тому селі не протестантська віра. Але найгірше, що в страйк втягнуті діти. І дорослі платитимуть штафи за це. Вони вимагають від держави і самі мають бути законослухняними.

Telegram Channel