Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Городоцькі лісівники показали, як на підприємстві впроваджуються технології із маловідходного виробництва

Школярі спостерігали за процесом випуску відносно нової продукції із дров-відходів – тріски технологічної

Волинське ОУЛМГ

Городоцькі лісівники показали, як на підприємстві впроваджуються технології із маловідходного виробництва

Раціональне використання деревини – одне з ключових завдань, які стоять перед лісівниками. Зважаючи на те, що це ще й надзвичайно важлива ланка економічного розвитку підприємства, на Волині кожен керівник підприємства намагається запровадити виробництво із мінімальним відсотком відходів. Як взяти максимум із найменш цінної сировини, нещодавно дізналися учні 10 класу – слухачі малої академії наук, що діє при опорному закладі «ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Прилісне» (Маневицький р-н)

Вони побували на лісокомплексі ДП «Городоцьке ЛГ», де два роки тому налагодили випуск відносно нової  продукції із дров-відходів – тріски технологічної.Лісівники розповіли, що виробництво тріски технологічної ведеться з різних видів деревних відходів. Це залишки деревообробки та лісозаготівлі, які не придатні до подальшої експлуатації і не містять хімічних домішок. До цієї ж групи належить деревина, отримана в результаті санітарних рубок, відходів переробки деревини. Отримана біомаса активно використовується для вироблення тепла та для виробництва деревно-стружкових плит.

Продаж тріски технологічної як альтернативного виду палива (до речі, таким чином виконується програма Уряду щодо випуску альтернативних видів палива) сьогодні – один із перспективних напрямків виробничої діяльності лісгоспу.

Рубальна машина УРМ – 5, яка призначена  для виготовлення тріски, була придбана лісгоспом у жовтні 2016 р.,  введена в експлуатацію – в грудні 2017 року.  Розміщена установка на території лісокомплексу с. Городок.  Безпосереднім керівником та організатором робіт є начальник лісокомплексу Олег Саливончик.

На виробництві  працює 5 робітників, виготовляючи  щомісяця до 400 кбм  готової продукції для реалізації.

В рамках ознайомчої екскурсії діти дізналися про те, що  тріска технологічна виробляється і транспортується різними методами. Один із них – подрібнення деревини безпосередньо за місцем її утворення і подальша доставка вантажним транспортом – контейнеровозами. Найчастіше деревна тріска паливна  проводиться на придорожніх майданчиках, спеціалізованих терміналах, де після просушування деревини її подрібнюють і перевозять на об’єкти споживання.

Продаж тріски технологічної як альтернативного виду палива (до речі, таким чином виконується програма Уряду щодо випуску альтернативних видів палива) сьогодні – один із перспективних напрямків виробничої діяльності лісгоспу.

В опалювальний сезон основним споживачем тріски технологічної є Маневицька центральна районна лікарня, використовуючи  її для обігріву приміщень лікувального закладу та поліклініки. Також  частина продукції реалізовується приватним структурам.

Параметри тріски технологічної регламентуються європейськими стандартами за походженням, розміром частинок, вмісту вологи, зольності. Основні фізичні характеристики палива – теплота згоряння, об’ємна щільність, процентний вміст хлору та азоту. Технологічна тріска, купити яку сьогодні не складно, відмінний варіант як для великих теплоелектростанцій, так і для господарств з невеликими котлами.

 

 

Джерело: Прес-служба Волинського ОУЛМГ
Telegram Channel