Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
В обіг в Україні поступили незвичайні монети — не круглої, а шестикутної форми і з кольоровим «малюнком» на обох сторонах

Національний банк України ввів в обіг чотири пам'ятні монети, які входять в набір «До 100-річчя Національної академії наук України»

Укрмедіа

В обіг в Україні поступили незвичайні монети — не круглої, а шестикутної форми і з кольоровим «малюнком» на обох сторонах

В Україні з'явилися нові монети шестикутні і кольорові.

Всього в Національний банк України випустив чотири види таких пам'ятних монет, тираж кожного - 4 тисячі примірників, інформує UkrMedia.

«Національний банк України ввів в обіг чотири пам'ятні монети, які входять в набір «До 100-річчя Національної академії наук України» - "Ера світу", "Доба перемін", "Ера технологій", "Людина, час, простір"», - повідомляє прес-служби НБУ.

Уточнюється, що номінал кожної монети - 5 гривень, всі вони виготовлені зі срібла 999 проби, прикрашені кольоровим друком і позолотою (у кожній монеті вміст золота не менше 0,0001 г).

«Національний банк України ввів в обіг чотири пам'ятні монети, які входять в набір «До 100-річчя Національної академії наук України» - "Ера світу", "Доба перемін", "Ера технологій", "Людина, час, простір"»

Тематично монети присвячені науці і мають 4 унікальних сюжету. Так, наприклад, на монеті «Людина, час, простір» зображений Вітрувіанська людина з малюнка Леонардо да Вінчі. Він символізує «канонічні пропорції». Фіолетовий фон який заповнює зображення подвійної спіралі - символу геному людини.

 

Зверху на тлі геліоцентричної системи світу як символу розвитку астрономії і філософії відтиснуті рівняння Ейнштейна Е = мс2 (символ теорії відносності).

А на реверсі монети можна побачити годинник, розміщений на тлі стилізованої схеми нуклеїнових кислот, це символ вічності, часу і його швидкоплинність. У центрі годинника - силуети чоловіка і жінки, над якими на чорному тлі переплетені кольорові знаки жіночої та чоловічої статей.

 

В банках такий набір коштує 2536 гривень (окремо монети не продаються).

 
Telegram Channel