Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Маєш порожні пляшки? Можна їхати!

Місто потерпає від побутових відходів.

Фото: The New York Times.

Маєш порожні пляшки? Можна їхати!

У стамбульському метрополітені тарою можна розрахуватися за проїзд

У Стамбулі придумали, як популяризувати переробку сміття. Замість того, щоб викидати використану тару, нею можна розплатитися за проїзд в метро. За пластикову пляшку об'ємом 0,33 літра на транспортну карту надходить 2 турецьких цента (0,1 грн), за 0,5-літрову - 3 центи (0,16 грн), а за 1,5-літрову - 6 (0, 3 грн). За алюмінієві банки дають більше - по 9 турецьких центів (0,47 грн) за півлітрову банку. Про це розповідає Вокруг Света.

Проїзд в стамбульському метро коштує 2,6 турецькі ліри (близько 13,5 грн). Таким чином, щоб проїхати на метро безкоштовно, потрібно здати приблизно 28 півторалітрових пляшок або 6 півлітрових банок.

 Автомат, який приймає тару, буде її сортувати, подрібнювати і навіть підраховувати кількість пляшок, зданих кожним пасажиром.

Автомат, який приймає тару, буде її сортувати, подрібнювати і навіть підраховувати кількість пляшок, зданих кожним пасажиром. Мер Стамбула Мевлют Уйсал пообіцяв, що городянам, які особливо вирізняються, даруватимуть квитки в театр або давати знижки на відвідування різних заходів.

За даними британського консалтингового агентства Expert Market, в 2017 році Туреччина зайняла третє місце в Європі з виробництва домашніх і комерційних відходів і вважається однією з найгірших країн у сфері переробки сміття.

Перший автомат для поповнення транспортних карт за допомогою відходів встановили на станції I.T.U.-Ayazaga. До кінця року планується розмістити як мінімум ще 100 таких автоматів в 25 точках міста, зокрема поруч зі школами та університетами. Транспортною картою в Стамбулі можна оплачувати не тільки проїзд на метро, ​​але й поїздки на автобусі і трамваї, а також відвідування громадських туалетів.

Telegram Channel