Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Волинські садівники можуть скористатися програми держпідтримки АПК

Програму підтримки фермерів скоротять на 20 %.

АГРАРНА ПРАВДА

Волинські садівники можуть скористатися програми держпідтримки АПК

Кабінет Міністрів України пропонує скоротити програму підтримки фермерів у 2019 році на 20 відсотків і при цьому збільшити державну підтримку на придбання сільгосптехніки на 31 відсотка

Також КМУ  передбачає збільшення допомоги на здешевлення кредитів для аграріїв, на зберігання і переробку сільгосппродукції, а також на підтримку хмелярства і садівництва.

Кабінет Міністрів України пропонує скоротити програму підтримки фермерів у 2019 році на 20 %.

При доопрацюванні проекту держбюджету на 2019 рік Кабінет міністрів України пропонує скоротити програму підтримки фермерів у 2019 році до 800 мільйонів гривень із 1,1 мільярди гривень у 2018-му і при цьому збільшити держпідтримку на придбання сільгосптехніки до 1 мільярд 381,8 мільйонів гривень з торішніх 945,5 мільйонів гривень.

Зокрема, на збільшення державної підтримки можуть розраховувати агровиробники за такими напрямками:

Тваринництво і елеватори. На програму тваринництва планується виділити 4 мільярди (така сума була і минулого року, проте у 2019-му сюди увійдуть зберігання і переробка сільгосппродукції (елеватори) та рибництво).

Кредити для аграріїв. Збільшення фінансування програм щодо здешевлення кредитів для аграріїв – до 127,2 мільйонів гривень (у бюджеті-2018 було закладено на цю програму 66,5 мільйонів гривень, у кінці жовтня 2018 році Кабмін виділив ще 200 мільйонів гривень).

Хмелярство і садівництво. Уряд пропонує збільшити витрати на підтримку хмелярства, закладку молодих садів, виноградників та ягідників – до 400,8 мільйонів гривень (у минулому 2017 році – 300 мільйонів гривень).

В Україні фінансовою держпідтримкою користаються переважно лише крупні агрохолдинги.

Наразі в Україні фінансовою держпідтримкою користаються переважно лише крупні агрохолдинги, які найбільш обізнані з відповідними програмами і мають в своєму підпорядкуванні цілі юридичні відділи, котрі без жодних проблем оперативно готують і подають всі необхідні для отримання коштів документи. Дрібним фермерам і середнім господарствам далеко не завжди вдається пройти всі корупційні і бюрократичні ланки, аби отримати дотації, з причини чого вони далеко не завжди беруться за цю затію.

Джерело: АГРАРНА ПРАВДА
Telegram Channel