Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Через надзвичайні події на Азові Президент скликав військовий кабінет

Президент України Петро Порошенко збирає засідання Воєнного кабінету у зв'язку із ситуацією, що склалася у Керченській протоці, та нападом на українські військові кораблі.

скрін з відео

Через надзвичайні події на Азові Президент скликав військовий кабінет

Засідання призначено на 22:00, повідомляє прес-служба РНБО з посиланням на секретаря Олександра Турчинова

станом на 21.20

За оперативною інформацією малі броньовані артилерійські катери “Бердянськ”, “Нікополь” вражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир “Яни Капу” також примушений до зупинки. Кораблі захоплені спецназом РФ. Також є інформація про двох поранених українських військових моряків.

 

станом на 20.28

Після виходу з 12-мильної зони катери ПС ФСБ РФ відкрили вогонь по корабельній групі Військово-Морських Сил ЗС України. Пошкоджено малий броньований артилерійський катер “Бердянськ”. Катер втратив хід, є поранений. Зброя застосовується на ураження.

станом на 20.33

Після виходу з 12-мильної зони катери ПС ФСБ РФ відкрили вогонь по корабельній групі Військово-Морських Сил ЗС України. Пошкоджено малий броньований артилерійський катер “Бердянськ”. Катер втратив хід, є поранений. Застосовується зброя на ураження.

станом на 19.00
Після початку руху на вихід корабельної групи ВМС ЗС України з Керченської протоки російські кораблі та катери розпочали переслідування та в ультимативній формі вимагають зупинитися під загрозою застосування зброї. Також з’явилася інформація про перекидання російського спецназу на прикордонний корабель ПС ФСБ РФ “Дон” з метою спроби абордажу.
Не зважаючи на погрози й провокації, катери українських ВМС продовжують виконання поставленого завдання.

 

станом на 17.15
25.11.2018 о 13.50 за київським часом Керченською протокою вільно пройшли морський тральщик ЧФ РФ “Адмірал Захарін” та 2 катера типу «Раптор» ПС ФСБ РФ. Цьому проходу не заважав танкер з виключеною AIC, яким Росія блокує Керченську протоку.
Це є черговим свідченням лицемірної та брехливої політики Росії, адже мирний прохід для корабельної групи ВМС ЗС України блокується будь-якою ціною.

 

 

 “Сьогоднішні провокації РФ у Керченській протоці не вплинуть на реалізацію планів ВМС ЗС України щодо захисту національних інтересів України в Азовському морі”, - адмірал Ігор Воронченко
Сьогоднішні події вкотре продемонстрували агресивність Російської Федерації та нехтування нею нормами міжнародного морського права, Договору між Україною та Росією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки та усталених правил морської поведінки. Особливо протягом останніх двох тижнів офіційні представники країни-агресора намагалися впевнити в надмірності уваги міжнародної спільноти до Азовського регіону, запевняли про вільне і безпечне судноплавство у зазначеному регіоні.
Проте, реалії показують, що з 2014 року нічого не змінилося. Брехливими й провокативними діями Росія сьогодні заблокувала прохід корабельної групи ВМС ЗС України через Керченську протоку. На підтвердження цього, російськими кораблями було здійснено таран українського військового буксиру, внаслідок чого виникла небезпека мореплавства для українських військових моряків. Крім того, РФ здійснила провокативні дії військової авіації з відкритою демонстрацією ударної ракетної зброї проти катерів ВМС ЗС України та навмисне використання цивільного судна для штучного перекриття руху в каналі, повністю заблокувавши рух у Керченській протоці.
- Ми не хочемо продовження ескалації та його переростання у збройний конфлікт. Також прохід каналом очікують близько 150 цивільних суден, затримання яких призведе до економічних втрат, - зазначив командувач ВМС ЗС України адмірал Ігор Воронченко. – Ми готові до всіх варіантів дій, але нашим пріоритетом залишається дотримання норм міжнародного морського права. Сьогоднішні провокації РФ у Керченській протоці не вплинуть на реалізацію планів ВМС ЗС України щодо захисту національних інтересів України в Азовському морі, - додав керівник виду ЗС України.

Джерело: Прес-центр Командування ВМС ЗС України
Telegram Channel