Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
В Україні можуть ввести воєнний стан

Олександр Турчинов: "Напад російських військових на кораблі ВМС є нічим іншим, як актом воєнної агресії".

rnbo.gov.ua

В Україні можуть ввести воєнний стан

Рішення ухвалюватимуть на засіданні РНБО в найближчі години

В Україні можуть ввести воєнний стан через захоплення військових кораблів російськими військами в Чорному морі. Про це оголосив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов за підсумками засідання воєнного кабінету, пише LB.ua.

"Напад російських військових на кораблі ВМС є нічим іншим, як актом воєнної агресії", - заявив він на екстреному брифінгу в неділю. За його словами, це питання розглядатимуть після 24:00 на засіданні РНБО.

Згідно з українським законодавством, введення воєнного стану можливе і по всій країні, і в окремих її місцевостях. Це вирішується на засіданні Ради національної безпеки і оборони України. 

Згідно з українським законодавством, введення воєнного стану можливе і по всій країні, і в окремих її місцевостях. Це вирішується на засіданні Ради національної безпеки і оборони України.

У разі ухвалення рішення про необхідність увести воєнний стан Президент України видає відповідний указ і негайно звертається до Верховної Ради з пропозицією затвердити його. Указ підлягає негайному оголошенню через засоби масової інформації. У разі оголошення воєнного стану Верховна Рада збирається на засідання у дводенний строк без скликання і розглядає питання про затвердження указу Президента України. Указ про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, затверджений Верховною Радою, набуває чинності після публікації.

"Після серії безпрецедентних провокацій Росія здійснила акт агресії проти України. У цей час є агресія на території України, а також війна з Росією в нейтральних водах, оскільки цей акт агресії був здійснений саме в нейтральних водах. Цей акт агресії, а саме так він повинен кваліфікуватися за всіма принципами міжнародного права, призвів до поранень наших військових", - заявив зі свого боку міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Президент Петро Порошенко проводить переговори із союзниками.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російські порти про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою.

Незважаючи на це, близько 8 години ранку російські кораблі здійснили провокаційні дії проти українських кораблів, у тому числі протаранивши буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заходженні в територіальні води, заявивши, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.

Українські кораблі вирішили повернутися в Одесу, але російські військові почали переслідування і згодом пішли в атаку. Катери "Бердянськ" і "Нікополь" підбито, там шестеро поранених.

Росіяни захопили всі три кораблі.

Telegram Channel