Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Прилуцьке підприємство забруднює повітря фенолом

Припиняти роботу підприємство, не зважаючи на скарги місцевих жителів, не буде.

voladm.gov.ua

Прилуцьке підприємство забруднює повітря фенолом

Питання діяльності ТзОВ «Технологія Базальту» розглянули на засіданні комісії в ОДА

ТзОВ «Технологія Базальту» - підприємство з виробництва утеплюючих матеріалів, що діє на території села Струмівка Луцького району. Місцеві жителі скаржаться на перевищення викидів шкідливих речовин в атмосферу. Тож про результати перевірки та шляхи вирішення проблеми говорили вчора,  27 листопада 2018 року, під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, інформує Волинська ОДА.

За словами начальника ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Богдана Лозинського, розглянуто два колективних та одне індивідуальне звернення громадян щодо перевищення вмісту шкідливих речовин в повітрі. Відтак, працівники Держпродспоживслужби двічі провели відповідні дослідження, які виявили перевищення концентрації фенолу в повітрі на 30-90 % від норми за 235-300 метрів від території заводу. З метою визначення масштабів розповсюдження забруднюючих речовин, 19-21 вересня цього року проведено відповідні дослідження, при яких вивчено 10 зразків повітря в межах житлової забудови. Виявлено перевищення концентрації фенолу майже в 2,5 рази на відстані 395 метрів від заводу.

Не лише в санітарно-захисній зоні, яка становить 300 метрів, а й за її межами, шкідливі викиди перевищують допустиму концентрацію в повітрі.

– Це дає нам підставу стверджувати, що не лише в санітарно-захисній зоні, яка становить 300 метрів, а й за її межами, шкідливі викиди перевищують допустиму концентрацію в повітрі. Головним управлінням, на основі результатів досліджень, підготовлено та видано припис про усунення причин та умов, що сприяють забрудненню повітрю. Зобов’язано адміністрацію підприємства вжити заходів для ліквідації ситуації щодо забруднення атмосферного повітря. Усі терміни погоджені з адміністрацією заводу. Проте, незважаючи на це, 22 жовтня припис та результати дослідження були оскаржені в суді, – повідомив Богдан Васильович.

Начальник управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Дмитро Новохатський, своєю чергою, зауважив, що на території підприємства виявлено 11 стаціонарних джерел викидів шкідливих речовин. Разом із тим, відповідних дозвільних документів на це у них немає.

– Тобто на сьогодні законних підстав у підприємства здійснювати свою господарську діяльність відсутні, – резюмував Дмитро Володимирович.

Натомість юристконсульт підприємства «Технологія базальту» Алла Коптєва має власне бачення цієї проблеми. Зважаючи на те, що працівники Держспоживслужби не повідомили представників заводу про проведення аналізу атмосферного повітря, тому їх результати можна вважати недійсними. Окрім того, спеціалісти відомства не надають відповідних висновків, без яких вони не можуть отримати дозволів на шкідливі викиди в атмосферне повітря. Відтак, припиняти роботу підприємства, незважаючи на скарги місцевих жителів, не будуть, а також вкотре звертатимуться до суду.

Як зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Киричук,  ще у вересні поточного року відбулася зустріч з керівником підприємства. Зокрема, він пообіцяв до жовтня запропонувати декілька варіантів вирішення питання та встановлення спеціального обладнання, що унеможливить викиди шкідливих речовин в повітря. Однак, ніяких кроків на шляху вирішення конфлікту здійснено не було. 

Працівники Держспоживслужби не повідомили представників заводу про проведення аналізу атмосферного повітря, тому їх результати можна вважати недійсними.  

Разом із тим, заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук нагадав, що на попередньому засіданні ТЕБ та НС керівник найвищої виконавчої гілки влади в області пішов на зустріч підприємству – дав час та можливість усунути проблему та технологічно обладнати завод фільтрами. Попри обіцянки, компромісу знайти не вдалося.

На цьому розгляд питання завершили, а керівництву ТзОВ «Технологія Базальту» рекомендували вжити необхідних заходів щодо встановлення та усунення причин забруднення атмосферного повітря в межах підприємства.

Telegram Channel