Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Луцьк наразі не братиме коштів за навчання школярів із навколишніх сіл

На відвідування шкіл, садочків, закладів позашкільної освіти, естетичного виховання дітей із прилеглих сіл міський бюджет витрачає 27 мільйонів гривень на рік.

Фото: Луцька міська рада.

Волинь-нова

Луцьк наразі не братиме коштів за навчання школярів із навколишніх сіл

На розгляд 49-ї сесії міської ради було внесено проект рішення, що стосується встановлення плати за відвідування шкіл та садочків міста Луцька для дітей з інших населених пунктів - прилеглих до Луцька сіл та об’єднаних територіальних громад. Однак депутати вважають, що цей проект рішення потребує доопрацювання

Секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт зазначив, що зараз налагоджується переговорний процес із головами сільських рад і ОТГ, аби вони змогли профінансувати оплату навчання дітей, які мешкають на їхній території.

«Навчання дітей із прилеглих сіл у луцьких навчальних закладах - це значні додаткові витрати із міського бюджету. На відвідування шкіл, садочків, закладів позашкільної освіти, естетичного виховання дітей із прилеглих сіл міський бюджет витрачає 27 мільйонів гривень на рік. І це витрати лише на освіту, навіть не враховуючи медичних послуг, транспорту. Процес децентралізації вчить нас рахувати бюджетні гроші, раціонально ними розпоряджатися та спрямовувати їх на першочергові потреби громади», - акцентував він.

«Щороку підприємство «Кромберг енд Шуберт» сплачує ПДФО у сумі близько 140 мільйонів гривень. Більша половина цієї суми — понад 84 мільйони - могла б надходити до бюджету міста. Схожа ситуація і з «Модерн Експо», де 80% працівників- лучани.

Таку позицію розділили депутати Тарас Шляхтич та Микола Федік. Вони вважають, що потрібно запровадити механізм міжбюджетних трансфертів та працювати над коригуванням меж міста, аби найбільш потужні підприємства міста – «Модерн Експо» та «Кромберг енд Шуберт», що знаходяться на окраїнах, сплачували податки до міського бюджету, адже на цих підприємствах працює велика кількість лучан.

«Щороку підприємство «Кромберг енд Шуберт» сплачує ПДФО у сумі близько 140 мільйонів гривень. Більша половина цієї суми — понад 84 мільйони - могла б надходити до бюджету міста. Схожа ситуація і з «Модерн Експо», де 80% працівників- лучани. Мешканці прилеглих населених пунктів користуються освітніми, медичними, транспортними та іншими послугами в Луцьку, кошти на які йдуть із міського бюджету. Потрібно вживати рішучих заходів, аби виправити цю ситуацію»,- додав депутат Ігор Поліщук.

Відтак депутати вирішили відкласти розгляд питання.

 Відділ інформаційної роботи міської ради.

Telegram Channel