Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Довго живуть разом – разом і сміються!

Шлюб приносить позитивні емоції.

Вокруг Света.

Довго живуть разом – разом і сміються!

Гумор замінює сварки

Психологи з Каліфорнійського університету в Берклі спостерігали за подружніми парами різного віку протягом 13 років і помітили, що з часом у їх відносинах жарти все більше переважали над сварками. Про це розповідає Вокруг Света.

Дослідження проводила лабораторія професора Роберта Левінсона, який займається проблемами старіння. За його словами, експеримент продемонстрував парадокс: незважаючи на втрату друзів і членів сім'ї, подружжя в літньому віці залишалися відносно щасливі і більше жартували, ніж сварилися.

 Спостереження тривало 13 років і проходило у три етапи.

Всього в його дослідженні брали участь 87 подружніх пар. Їх розділили на дві категорії: середнього віку (40-50 років, не менше 15 років в шлюбі) і літнього (60-70 років, мінімум 35 років в шлюбі). Спостереження тривало 13 років і проходило у три етапи. Проміжок між ними становив п'ять-шість років.

Проаналізувавши відповіді всіх пар за допомогою системи SPAFF (Specific Affect Coding System), розробленої Джоном Готтманом, автори прийшли до висновку, що з роками дружини ставали емоційно виразнішими - в порівнянні з чоловіками - і мали тенденцію до прояву меншої прихильності, але більш владної поведінки. Однак разом з тим у всій вибірці зменшувалася кількість негативних висловлювань і проявів негативних емоцій.

Психологи припустили, що з роками шлюб може приносити більше користі, пов'язаної з позитивними емоціями, кількість яких збільшується в літньому віці при спільному проживанні.

Telegram Channel