Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Вселенський Патріарх Варфоломій надіслав запрошення на Об'єднавчий собор 15 грудня кожному православному архієрею, незалежно від церкви

Правила озвучені.

Новое время

Вселенський Патріарх Варфоломій надіслав запрошення на Об'єднавчий собор 15 грудня кожному православному архієрею, незалежно від церкви

Кожен матиме право взяти з собою ще двох людей

Вселенський Патріарх Варфоломій розіслав українським ієрархам листи-запрошення на участь в Об'єднавчому соборі 15 грудня для створення помісної церкви в Україні. У запрошенні пояснюється процедура виборів предстоятеля майбутньої церкви.

Текст листа-запрошення опублікував у Facebook митрополит Переяслав-Хмельницький УПЦ МП Олександр (Драбинко). Джерело BBC Україна у Константинополі підтвердило автентичність опублікованого митрополитом листа, інформує Новое время.

У ньому митрополита Олександра запрошують на собор разом з одним кліриком та одним монахом чи мирянином, кожен з яких матиме право голосу. Представником Вселенського патріарха на соборі буде митрополит Галльський Еммануїл, якого називають куратором "українського питання" в Константинополі.

Джерело у Константинополі зазначило, що кожен український ієрарх, незалежно від церкви, яку представляє, матиме можливість взяти з собою на собор ще двох людей. Кожен з них матиме право голосу.

Джерело у Константинополі зазначило, що кожен український ієрарх, незалежно від церкви, яку представляє, матиме можливість взяти з собою на собор ще двох людей. Кожен з них матиме право голосу. У тексті запрошення також ідеться, що на соборі сформують бюлетень із трьох кандидатів на предстоятеля новоствореної помісної церкви.

Співрозмовник ВВС Україна пояснив, що спочатку голосуватимуть всі разом - ієрархи, запрошені ними миряни, клірики та монахи, - доки із усіх кандидатів не визначать трьох головних. Після цього вже тільки архієреї обиратимуть предстоятеля з-поміж трьох фіналістів.  

Ієрархи обговорюватимуть кандидатури у закритому режимі, все вирішить таємне голосування. Джерело зазначило,  що наразі ніхто не може точно назвати ім'я майбутнього предстоятеля Української церкви.

У Константинополі підкреслили, що запрошення на участь у соборі отримають усі ієрархи УПЦ МП в Україні.

6 грудня президент України Петро Порошенко повідомив, що Об'єднавчий собор, який мав проголосити створення автокефальної Української православної церкви, відбудеться 15 грудня.

Собор, який затвердить статут Української церкви і обере предстоятеля, відбудеться у Святій Софії.

Вселенський патріарх Варфоломій повідомив, що підписав відповідні листи із запрошеннями ієрархам УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і ієрархам УПЦ Московського патріархату взяти участь в цьому Соборі.

11 жовтня Синод Константинопольського патріархату ухвалив історичне рішення про скасування акта про тимчасову передачу Московському патріархату Київської митрополії, створення в Києві стравропігії та визнання канонічними предстоятелів УПЦ КП і УАПЦ, що є важливою віхою на шляху надання автокефалії Української церкви.

13 листопада собор єпископів УПЦ МП відмовився визнати владу Константинополя над Київською митрополією і продублював рішення РПЦ розірвати відносини з Фанаром.

Telegram Channel