Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Хто найбільше купує українську картоплю?

У новому сезоні експорт картоплі з України може різко знизитися.

agropolit.com

Хто найбільше купує українську картоплю?

Майже весь експорт української картоплі пішов у Молдову

Наступні п’ять років розвиток української картоплярської галузі визначатиме експорт, переробка та пакування. Таку думку під час конференції висловив Микола Гордійчук, директор «Агріко Україна», пише Агродей. За його словами, в поточному році експорт картоплі склав $2,33 млн. Майже все продано до Молдови ($1,76 млн). На $497 тис. картоплі було доправлено до Білорусі та на $54 тис. – до Грузії.

Це підтверджують і дані митної статистики: з січня по жовтень 2018 р. до 80% української бульби продано в Молдову, 17% —в Білорусь, і близько 2% — до Грузії.

Фахівець пояснює це тим, що ціни на картоплю у вказаних країнах суттєво вищі, ніж на вітчизняному ринку. «Наприклад, кілограм картоплі в Грузії в середньому коштує $0,27, а в Молдові – $0,22», — цитує Гордійчука ukrainefood.org. Щодо розвитку ринку столової картоплі в Україні, він вважає, що тут необхідно попрацювати з торговельними мережами. Зараз вони продають приблизно 10% від врожаю, що отримується професійними господарствами.

З січня по жовтень 2018 р. до 80% української бульби продано в Молдову, 17% —в Білорусь, і близько 2% — до Грузії. 

«У кількісному вираженні мова йде про 200-250 тис. т картоплі на рік», — уточнює Гордійчук.

Аби збільшити цю кількість, він радить виробникам об’єднуватися, формувати великі комерційні партії та створювати додану вартість шляхом пакування й фасування продукції.

Раніше повідомлялося, що експорт картоплі з України в новому сезоні може різко знизитися. Певну надію дають тестові поставки до країн ЄС та Катару. Однак той факт, що замість доробленої продукції експортується свіжа картопля, не дає сподіватися на високу ціну. Тим паче, що на транспортування йдуть значні витрати, говорять в Українській плодоовочевій асоціації.

Telegram Channel