Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Митрополит Михаїл: на Волині близько 80% священнослужителів та мирян УПЦ МП перейдуть до нової церкви

У митрополита Михаїла є шанси очолити нову церкву.

Фото: volyn24.com

Волинь-нова

Митрополит Михаїл: на Волині близько 80% священнослужителів та мирян УПЦ МП перейдуть до нової церкви

Керівництво Волинської єпархії УПЦ МП скоріш за все до останнього триматиметься «святого православ’я» і навряд чи поїде на об’єднавчий Собор. А от більшість миряни цієї конфесії виступають за єдину помісну Православну Церкву

Таку думку у інтерв’ю «Главкому» висловив митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл (Зінкевич), пише risu.org.ua.

Як повідомили «Газеті Волинь» джерела в навколорелігійних владних колах, одним з найімовірніших кандидатів на першого патріарха Автокефалії «є людина з Волині».

За словами митрополита, він спілкувався із керуючим Волинською єпархією УПЦ МП єпископом Нафанаїлом (Крикотою) і зробив висновок, що владика Нафанаїл не покине Московський Патріархат.

«Його офіційної позиції з цього приводу немає. Його офіційна позиція полягає лише в тому, що він зачитав рішення Архієрейського собору УПЦ МП, який відбувся напередодні. Тобто те, що вони розривають євхаристійне спілкування із Вселенським патріархатом і те, що вони не будуть учасниками так званого Об’єднавчого собору. Так, особисто з ним ми спілкуємося, він іде на контакт, але він виконуватиме рішення свого Архієрейського собору. Тобто він персонально не піде на об’єднання. Звичайно, до його думки дослухатимуться деякі клірики. Але це не буде думкою всієї єпархії», - заявив митрополит УПЦ КП.

«Є ті, що за об’єднання, є і ті, що не підтримують процес об’єднання. Більшість все ж за об’єднання, але усі чекають Об’єднавчого собору і отримання Томосу. Без Томосу люди бояться робити якісь кроки, щоб не було так, що ми звідси вийшли, а немає куди заходити».

На його думку, настрої серед волинських мирян та священства УПЦ МП є різні. «Є ті, що за об’єднання, є і ті, що не підтримують процес об’єднання. Більшість все ж за об’єднання, але усі чекають Об’єднавчого собору і отримання Томосу. Без Томосу люди бояться робити якісь кроки, щоб не було так, що ми звідси вийшли, а немає куди заходити».

Владика Михаїл впевнений, що більшість людей за автокефалію. 2З досвіду свого спілкування з представниками УПЦ МП у нашому регіоні скажу, що 80% священнослужителів за об’єднання, а 20% тих, які кажуть, що ще подивляться, що розберуться, кажуть, що триматимуться «святого православ’я». У мирян разючіша статистика. У них ця різниця складає 90% на 10%. Вони ходять до храмів Московського патріархату, але вони за єдину помісну церкву, навіть якщо священик у церкві іншої думки», - наголосив митрополит УПЦ КП.

P. S. Як повідомили «Газеті Волинь» джерела в навколорелігійних владних колах, одним з найімовірніших кандидатів на першого патріарха Автокефалії «є людина з Волині».

Telegram Channel