Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Вперше в історії створили вакцину для бджіл

Білок вітеллогенін виконує в організмі бджіл ту ж функцію, що і антитіла у людини.

agronews.ua

Вперше в історії створили вакцину для бджіл

Препарат, що створили вчені з університету Гельсінкі протистоїть смертельному захворюванню комах — американському гнильцю бджіл

Про це повідомляє Агроньюз з посиланням на agrarii-razom.com.ua.

Проти хвороб медоносних бджіл традиційні вакцини не приносять користі, адже імунна система комах влаштована інакше, ніж у хребетних. Щоб захистити їх від вірусів і бактерій, необхідний зовсім інший підхід. І його представили фінські біологи.

Вони виявили, що білок вітеллогенін виконує в організмі бджіл ту ж функцію, що і антитіла у людини. Крім того, бджолині матки, чий організм зіткнувся з хвороботворними бактеріями, передають імунітет до них потомству.

Проти хвороб медоносних бджіл традиційні вакцини не приносять користі, адже імунна система комах влаштована інакше, ніж у хребетних. Щоб захистити їх від вірусів і бактерій, необхідний зовсім інший підхід. 

На основі цих даних дослідники створили першу в історії вакцину для комах, що отримала назву PrimeBEE.

Препарат спрямований на боротьбу з бактеріальною хворобою, відомою як американський гнилець бджіл. Це захворювання, зазначене по всьому світу, іноді призводить до загибелі цілого вулика. Наразі вакцина проходить стадію випробувань.

Також потрібно визначити, як краще її використовувати: згодовувати бджоломаткам з цукром або розсилати бджолярам вже щеплених особин. Автори сподіваються, що такий підхід зробить бджіл більш стійкими і до інших хвороб.

Telegram Channel