Українські хлібзаводи перейшли на білоруське борошно - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.45 € 33.25
Українські хлібзаводи перейшли на білоруське борошно

Виробництво житнього хліба на хлібозаводах України скоротилося.

AgroDay

Українські хлібзаводи перейшли на білоруське борошно

Ціни на вітчизняному ринку житнього борошна зараз формує Білорусь

Зарубіжний продукт дуже активно розширює зону своєї присутності в Україні і тому має колосальний вплив на наш ринок, вважає Тимур Солонський, директор компанії «Трест-С».

Він пояснює, що в Білорусі, як і раніше спостерігається дефіцит жита та продуктів його переробки. Тому їм вигідніше експортувати борошно, ніж продавати його на місцевому ринку або збувати жито на корми.

«Природно, що активне надходження білоруського житнього борошна стримує підвищення його вартості в Україні, а значить, не дозволяє переробникам озвучувати більш високі закупівельні ціни на сировину і тим самим стимулювати аграріїв вирощувати жито», — розповідає Солонський.

У 80% випадків хлібзаводи і пекарні воліють закуповувати борошно з Білорусі. 

У 80% випадків хлібзаводи і пекарні воліють закуповувати борошно з Білорусі, а українське беруть за залишковим принципом. Швидше для підстраховки у разі виникнення форс-мажору чи затримок при перетині кордону вантажем з Білорусі.

При цьому виробник вважає, що саме по собі білоруське житнє борошно не є брендовим видом продукції. Тут питання виключно в ціні.

Наразі з середини літа виробництво житнього хліба на великих хлібозаводах України скоротилося більш ніж наполовину — з 2,9 тис. т до 1,4 тис. т, якщо порівнювати з тим же періодом 2017 р.

Джерело: AgroDay