Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
На Горохівщині громада проти будівництва сміттєвого полігону, бо там являлася Божа Матір

До істини потрібно йти гуртом, водночас розуміючи, що гнів до добра не доведе

Леся Влашинець

На Горохівщині громада проти будівництва сміттєвого полігону, бо там являлася Божа Матір

Селяни кажуть, що будувати сміттєзвалище у визначеному місці - це не лише небезпечно для здоров’я, а й гріх. А ще ображаються, що про роботи, які розпочалися нещодавно, їх не попередили

Свої думки, претензії, аргументи проти будівництва полігону, яке розпочалося нещодавно, забажали висловити керівникам району. На зустріч із мешканцями села Цегівський сільський голова Валентин Фищук запросив голову районної ради Тараса Щерблюка, голову райдержадміністрації Юлію Гринчук, Горохівського міського голову Віктора Годика, державного інспектора екологічної інспекції у Волинській області Сергія Чернеця, Холонівського сільського голову Олександра Мартинова.

Тим часом місцями для стихійних смітників жителі сіл і міст району не перестають обирати ліси і поля, викидають непотріб із своїх домогосподарств на береги водойм і узбіччя.  

Вирішувати проблему зібралися в сільському клубі. Попри те, що домовлялися спілкуватися в режимі «запитання - відповідь», налаштовані проти продовження будівельних робіт присутні не стримували емоцій. Найперші дорікання посипалися і живим, і вже покійним депутатам і лідеру місцевої громади, котрі ще в 1995 році на одному зі сесійних засідань прийняли рішення про розміщення полігону твердих побутових відходів, що мав би обслуговувати місто Горохів, селище Мар’янівку і село Цегів. Діючий, територія якого межує з містом, експлуатується з 1967 року. В даний час займає площу 4 га. Потужність сміттєзвалища становить 560 тис. м. куб. Через недостатню відстань до житлової зони сміттєзвалище не відповідає санітарним вимогам. Тому на основі рішення Цегівської сільської ради Горохівською міською радою було розроблено проектно-кошторисну документацію, яка була оновлена (скоригована) у грудні 2013року. Згідно зі Зведеним кошторисним розрахунком, вартість об’єкта будівництва складала 22 мільйони гривень, проте фірма, яка виграла тендер, взялася виконати роботи за 17 млн грн. Розробник проекту - ДП «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО». Технічну експертизу документації проведено філією державного підприємства «Укрдержбудекспертиза» у Волинській області (експертний звіт від 15 грудня 2017 року № 2017/03-1106-17). Проект землеустрою по відведенню земельної ділянки під будівництво полігону твердих побутових відходів, яка знаходиться на території Цегівської сільської ради за межами населеного пункту та перебуває у державній власності, було розроблено за кошти місцевого бюджету Горохівської міською радою. Інвестиційний проект включено до Переліку об’єктів комунальної власності, які потребують першочергового фінансування за рахунок бюджетних коштів Програми економічного та соціального розвитку міста Горохова на 2017 рік, яка затверджена рішенням сесії міської ради від 23.12.2016 № 11-2/2016. Об’єкт фінансуватиметься з Фонду державного регіонального розвитку на умовах співфінансування з районного і місцевого бюджетів. Проект оновлено у 2018 році.

Тим часом місцями для стихійних смітників жителі сіл і міст району не перестають обирати ліси і поля, викидають непотріб із своїх домогосподарств на береги водойм і узбіччя. Як прозвучало на зборах у Цегові, це село теж має таких до десятка. Павло Васюренко розповів, як відшукав на околиці підозрілі хімікати. Котрийсь паскуда вивіз їх на шкоду людям і довкіллю, однак бачити полігон неподалік свого населеного пункту цегівці не бажають. Однією з причин називають джерела на виділеній під нього земельній ділянці, а підприємець Олег Басалик переповів, що на одному з них колись з’явилася ікона Божої Матері. Її спершу відвезли в церкву до сусідів-холонівців, проте образ невідомо як знову знайшовся біля водиці і тоді його розмістили в сільському храмі.

Казали так: «Сміття забруднить грунтові води і потрапить у місцеві ставки», «Після викидів заводів, які працювали в роки радянської влади, у нас процвітає онкологія», «Ми готові спалювати сміття, платити штрафи, але полігону не хочемо» і навіть пропонували спершу збудувати сміттєпереробний завод. А ще допитувался, чому полігон почали будувати саме тепер і попри доводи голови районної ради Тараса Щерблюка в протилежному, висловлювали припущення, що до їхнього села звозитимуть непотріб ще й із сусідніх областей.

-Хто проводить таку агресивну політику? Я дві доби жив у пісківському лісі, щоб зловити фури з Львівщини і особисто заставив вивезти привезене ними сміття. Полігон буде огороджений, оснащений шлагбаумом, - аргументував Тарас Щерблюк.

Однією з причин називають джерела на виділеній під нього земельній ділянці, а підприємець Олег Басалик переповів, що на одному з них колись з’явилася ікона Божої Матері.

Крім того, редакції «Горохівського вісника» написав лист лікар-дерматовенеролог Горохівської ЦРЛ Ярослав Павлюк. У ньому, зокрема, зазначає: «На території Цегіської сільської ради є невеликий куточок із трьох лісів. Вони очищають повітря, допомагають ліквідувати шкоду, завдану в минулому очисними спорудами цукрового заводу, який тепер працює по-сучасному і в ставку вже водиться окунь. Нещодавно ліс стали вирубувати, бо неподалік села хочуть зробити сміттєзвалище. Варто задуматися над тим, яке екологічне середовище залишимо після себе».

Відповідаючи на запитання жителів Цегова і таке звернення лікаря теж, керівники району пояснили, що проект будівництва розроблено за всіма правилами і євростандартами. Ним передбачено встановлення водонепроникного екрану в котловані, облаштування майданчика для розвантаження сміттєвозів, встановлення вертикального та горизонтального дренажів, будівництво побутового приміщення, вбиральні, павільйону вартового шлагбауму, розміщення повітряної лінії, дизельної електростанції, водонапірної башти, облаштування майданчика для миття контейнерів, дезінфекційної ванни, проведення каналізації тощо. Заплановано і будівництво під’їзної дороги основного напрямку та заїздів до полігону для захоронення та знешкодження побутових відходів. Спеціалісти переконані, що провели всі необхідні дослідження, що сусідство полігону є абсолютно безпечним для місцевих мешканців.

«Для чого забруднювати все навколо, якщо можна зібрати сміття в одному місці?», «Хіба нечистоти, що є в стихійних смітниках, не забруднюють грунтові води?», «Як і в кожному домогосподарстві, в районі теж повинен бути порядок», «Ми йдемо не в Європу, а в нікуди,якщо самі себе засипаємо своїм сміттям», «Держава виділила кошти, щоб ми навели лад, якщо відмовимося від них, навряд чи ще коли отримаємо такий шанс», «Якщо ви, люди, проти цього будівництва, то так і буде», «Давайте подумаємо: можливо, варто зробити додаткові геологічні і геодзедичні дослідження щодо розташування джерел», «У планах - контейнери в кожному селі, в які можна буде цивілізовано позбуватися сміття, відразу ж фасуючи його» - такими були лейтмотиви виступів Віктора Годика, Тараса Щерблюка, Юлії Гринчук, Сергія Чернеця.

Минулого вівторка відбулася сесія Цегівської сільської ради. На ній, зі слів Цеівського сільського голови Валентина Фищука, питання про будівництво полігону для побутових відходів знову постало першочерговим. До депутатів звернулася ініціативна група, яка висловила звернення жителів сіл Цегова, Староставу, Холонева і селища Мар’янівки зупинити розпочате будівництво об’єкту як такого, що шкодитиме довкіллю і здоров’ю людей. Своє рішення селяни підкріпили 1282 підписами.

Депутати Цегівської сільської ради взяли до відома інформацію Горохівського міського голови Віктора Годика. Всі дев’ятеро присутніх обранців громади підтримали звернення людей. Заклик громад адресують керівникам області.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ

Telegram Channel