Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Вчені схрестили вазон із кролем

Він, часом, не кусається?!

Ілюстративне фото із сайту zhuazel.com

Вчені схрестили вазон із кролем

Стверджують, що результат таких маніпуляцій активніше очищатиме повітря

Мила кімнатна рослина, схрещена з ДНК кроликів, може значно понизити забрудненість повітря у помешканні людей.

Такого висновку дійшли вчені, які внесли гени тварини у генетичний код епіпремнуму золотистого, який плететься у квартирах людей по всьому світі, пише УНІАН з посиланням на The Guardian. Генетично модифікований вазон більш активно розщеплює хімічні речовини, які літають у повітрі. Зокрема, він добре справляється з нейтралізацією бензолу і хлороформу, які в певній концентрації можуть бути шкідливими для здоров’я.

Генетично модифікований вазон більш активно розщеплює хімічні речовини, які літають у повітрі.

Дослідники Університету Вашингтона пояснюють, що ці хімічні речовини потрапляють до кожного додому через звичайні щоденні дії. Приміром, хлороформ формується в повітрі після прийому ванни з хлорованої води. А бензол потрапляє в помешкання разом з вуличним повітрям і від сигаретного диму.

«Рівень цих речовин зазвичай не дуже високий, але достатній, щоб викликати занепокоєння», - сказав співавтор дослідження Стюарт Странд.

Попередні дослідження показали, що деякі домашні рослини можуть очистити повітря від таких забруднювачів. Однак, їхня ефективність дуже різна і не була достеменно встановлення. Намагаючись скоротити контакти людей з такими речовинами, вчені додали синтетичний аналог гена кролика під назвою P450 2e1 у генетичний код епіпремнуму золотистого.

Цей ген часто зустрічається у багатьох ссавців включно з людьми. Він відповідає за виділення ензиму, який розщеплює низку хімічних речовин у тілі. Його раніше додавали в код рослин, зокрема тополь. Однак, вчені кажуть, що цей трюк добре спрацьовує і у випадку вазонів.

Telegram Channel