Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
А на кришці стола - образ Святого Миколая

Реставрація тривала близько двох років.

Микола БЕНДЮК.

А на кришці стола - образ Святого Миколая

Таку знахідку виявив художник-реставратор, мистецтвознавець Микола Бендюк

Про це відомий рівненський краєзнавець написав на своїй сторінці у «Фейсбуці». 

За словами Миколи Бендюка, цю ікону знайшов на дзвіниці в одній із церков Рівненського району. «Коли я вийшов на дзвіницю, то побачив що там стояв імпровізований стіл, на який залазили прихожани щоб бити в дзвони. Судячи із залишків малярської фарби та шпатлівки, цей столик використовували і для ремонтів, які проводили в церкві. Коли я побачив що кришка стола зробленна з іконної дошки, то зрозумів що там «щось» має бути!!! Тому й випросив цю дошку собі, мені звичайно що її віддали» - розповів реставратор.

Зняв поверхневий запис 19 століття і лише після цього відкрив святого Миколая 18 ст. Із 19 ст. залишив лише половину митри (синій колір), із 20 ст. зберіг нашарування бруду на євангелії

Реставрація тривала близько двох років. «Спочатку я закріпив те що залишилось на дошці і поступово почав розчистку від забруднень. Подивившись на друге фото можна зрозуміти що реставрація була непростою. Спочатку зняв всю будівельну шпатлівку та залишки малярної фарби. Потім зняв поверхневий запис 19 століття і лише після цього відкрив святого Миколая 18 ст. Із 19 ст. залишив лише половину митри (синій колір), із 20 ст. зберіг нашарування бруду на євангелії» - розповів про роботу над старовинною іконою Микола Бенюк. Зараз ікона знаходиться в церкві Острозької академії.

Telegram Channel